PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Covid deixa una nova defunció i 246 contagiats el cap de setmana

La taxa de reproducció baixa fins a l’1,15, si bé Benazet diu que l’objectiu és estar per sota d’1

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

Els casos de coronavirus al Principat han crescut en 246 persones des de la darrera actualització sanitària el divendres. Aquests positius situen el total de casos detectats en 3.623, dels quals 2.766 pertanyen a la segona onada del virus. Així ho va informar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que també va compartir que el nombre de malalts actius era ahir de 1.288, suposant un augment de 27 persones respecte del darrer divendres.

L’apunt més negatiu és la defunció d’un altre pacient que restava ingressat a l’hospital, així com va succeir amb dos altres pacients durant el cap de setmana, que situava en 62 les víctimes de la Covid a Andorra. També relatiu a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ahir hi havia ingressades 29 persones, 20 a planta i nou a l’UCI, de les quals vuit requerien ventilació mecànica. Així mateix, el ministre també es va referir al brot detectat a l’àrea de cirurgia del centre, confirmant el contagi de sis pacients i sis professionals. I, si bé encara no havien finalitzat els estudis corresponents, Benazet va compartir que tot apuntava que la infecció s’hauria donat de treballador a usuari, de la mateixa manera que va passar al Cedre.

Precisament, a l’àrea Covid del centre sociosanitari, restaven 20 usuaris del mateix Cedre ingressats i també hi havia cinc professionals afectats. Tots els ingressats provinents de Salita havien estat donats d’alta. Així mateix, el ministre va anunciar que, en el cas d’ocupar-se la totalitat dels 22 llits disponibles de l’espai, els infectats es traslladarien a l’hospital, descartant per ara establir altres espais, per exemple en hotels com es va fer a la primavera, perquè actualment el centre de salut se’n pot fer càrrec. En qualsevol cas, Benazet va compartir el que desprèn l’informe de l’auditoria sobre bioseguretat realitzat al Cedre, que referia que al centre es garanteixen els paràmetres de seguretat perquè no hi hagi transmissió del virus.

El ministre també va especificar que hi havia 111 aules afectades per aïllaments, 82 total o parcial, i 29 amb vigilància passiva. I, per cloure l’actualització, Benazet va compartir indicadors, com la Ro, que ahir se situava a 1,15, apuntant novament a les 11.000 proves per cada 100.000 habitants, que fan que s’elevin els positius. No obstant això, el ministre va posar en relleu que, de cara a relaxar les mesures vigents, la taxa hauria d’estar «força per sota d’1» i el nombre de detectats diari, hauria d’estar per sota de 50.

Així mateix, el titular de Salut també va fer referència a la mitjana d’edat actual de les persones detectades, que ja se situa al voltant dels 50 anys.

L’StopLab mòbil es trasllada 

En la compareixença, Benazet també va informar del final de l’estada de l’StopLab mòbil a Encamp, a través del qual es van dur a terme 1.285 proves. D’aquestes, si bé encara no hi havia la xifra definitiva, el ministre va apuntar que el nombre de positius detectats estaria per sobre del 10% dels tests realitzats.

La pròxima parada del dispositiu serà al pavelló del Prat Gran d’Escaldes-Engordany, a partir d’avui mateix, i com en el cas d’Encamp, requerirà de cita prèvia per assistir-hi. Respecte de la motivació de la nova ubicació, Benazet va especificar que no es devia a una situació complexa, sinó per accessibilitat i pel nombre d’habitants de la parròquia.

56 infraccions per la mascareta 

En paral·lel, també es va informar de les sancions detectades en relació amb les mesures excepcionals vigents arran de la situació causada per la Covid-19 i el seu incompliment. Al llarg del cap de setmana, la Policia ha controlat 56 persones que no duien la mascareta posada.

D’altra banda, també cal afegir 23 controls a persones que no la duien de la manera correcta, és a dir, tapant boca i nas. Altres quatre persones han estat controlades per fumar mentre caminaven per la via pública i una altra ha estat el cas d’un ciclista que no duia la mascareta o ho feia de manera incorrecta en zona urbana. Finalment, també hi va haver una darrera infracció constatada per la policia per consumir a la barra d’un local, quan resta prohibit fer-ho. 

Per tot plegat, el ministre de Salut va apel·lar novament a la responsabilitat de tots els ciutadans i fer consciència que qualsevol persona pot ser vulnerable al virus. «Estem a l’inici de la temporada d’hivern que pot ser molt dura arreu d’Europa», va declarar Benazet, fent referència a tres elements que poden influir els mesos vinents: major debilitat de les barreres defensives del cos, un ambient més agradable pel virus, i que estem més estona en espais tancats que a fora. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT