PUBLICITAT

Reunions de quatre a l’exterior dels bars i als restaurants

La resta de mesures decretades per evitar la transmissió del virus es prorroguen vuit dies més

Per Irene Mas Fàbrega

El cap de Govern, Xavier Espot, durant l'actualització sanitària.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant l'actualització sanitària. | SFGA/CEsteve

El límit de persones que es podran reunir a l’exterior dels bars del país passarà a ser de quatre a partir del dimarts de la setmana vinent. Així ho va anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, durant una roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries en relació amb la incidència de la Covid-19 al Principat. En la mateixa línia, Espot va explicar que tot i que s’amplia el límit esmentat, a l’interior dels mateixos locals de restauració, el nombre de persones que podran compartir una taula seguirà sent de dues. De la mesura en qüestió en queden exempts els nuclis convivents que superin aquesta limitació. Pel que es refereix a la resta de mesures aplicades sobre els bars i les cafeteries, com l’horari de servei als clients  tan sols de matins, es prorroguen, com a mínim, vuit dies més.


En la mateixa línia de «mantenir les mesures de manera substancial però amb algun alleugeriment puntual», Espot va explicar que als restaurants, s’amplia el nombre de persones que poden compartir una taula tant a l’interior com a l’exterior dels locals i s’estableix, també, a quatre, exceptuant els nuclis convivents superiors. La novetat és que els clients hauran de dur mascareta de manera obligatòria fins al moment de consumir. Igual que amb els bars, el cap de Govern va explicar que «la resta de mesures que concerneixen els restaurants es prorroguen». Per exemple, l’obligatorietat de la distància d’1,5 metres entre les taules, la possibilitat d’oferir menjar per endur i els horaris pels serveis a taula.


Espot va recordar, també, que l’Executiu segueix en contacte amb el sector dels bars i que treballen, en col·laboració, per una reobertura progressiva del sector. Així, va apuntar que de cara a la setmana que ve, es preveu que si els indicadors epidemiològics segueixen una tendència positiva com la que marquen últimament, es podran flexibilitzar mesures i plantejar, per exemple, temes com l’allargament de l’horari d’obertura i de servei a taula de bars i cafeteries fins a mitja tarda. També va explicar, en el mateix sentit, que a partir de l’1 de desembre es podria aplicar algun retoc en l’aforament de les activitats culturals i esportives.


La limitació a les reunions de familiars i amics, s’incrementa, també, fins a quatre persones. De la mateixa manera passa a les reunions laborals, tot i que Espot va remarcar que «es prescriu el teletreball sempre que no es requereixi físicament de la persona per desenvolupar la tasca laboral. També va explicar que per a la realització dels tràmits que s’han de desenvolupar a l’Administració general s’haurà de seguir demanant cita prèvia telemàticament. Finalment, en relació amb les mesures i a les recomanacions decretades per prevenir la transmissió de la Covid-19, el cap de Govern va apuntar que «hem de seguir sent prudents i restringir i limitar al màxim les relacions socials».


Pel seu cantó, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que les noves mesures excepcionals s’han pres en relació amb la recomanació de mantenir-les del comitè tècnic amb un discret alleugeriment d’algunes d’aquestes. També va recordar que les decisions es poden prendre perquè la incidència de la pandèmia està disminuint tot i que molt lentament. En aquesta línia, va explicar que la taxa de reproducció del virus (Ro) s’ha situat, els últims set dies, al 0,87 i que el percentatge de positivitat de les proves TMA i PCR que es duen a terme constantment també ha baixat fins al 8,3% tenint en compte que darrerament, aquesta dada se situava per sobre del 9%.


En referència a les dades concretes relacionades amb la Covid-19 al país, Benazet va apuntar que s’han detectat 76 nous positius durant les últimes hores, una mitjana de 52,8 infectats al dia si es compten les dades dels últims cinc dies, i que el total de casos registrats al país des que va començar la pandèmia ja se situa als 6.142; 4.432 corresponen a la segona onada. En referència a la pressió sobre el sistema sanitari, actualment hi ha 21 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, tres més que el dijous. D’aquests, nou són a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i sis dels mateixos requereixen de ventilació mecànica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT