PUBLICITAT

Compte enrere per a les eleccions al Consell d'Administració de la CASS

  • La instauració del règim de tercer pagador, la promesa més repetida
  • El major control de les baixes i l'atenció per la gestió dels fons, altres punts prioritaris
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un elector vota a les últimes eleccions a la CASS. Foto: ARXIU

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va fer públics a final d'aquesta setmana, mitjançant la seva web, els principals eixos programàtics de les 11 candidatures que concursaran per ocupar les dues places dels assalariats al Consell d'Administració a les eleccions del 28 de juny, així com les dues candidatures per ocupar la plaça dels pensionistes i les tres que es van acceptar --després de descartar la de la Pime-- per a la representació dels treballadors per compte propi. Entre les promeses més esteses entre els candidats dels assalariats s'erigeix amb claredat la voluntat d'instaurar el règim del tercer pagador per tal que, en el moment de pagar l'atenció sanitària, la targeta de la CASS sigui l'eina per pagar únicament el percentatge que no cobreix la parapública del 25%, en aquells casos en què l'assegurat hagi de fer front a aquesta proporció.

Tot i aquesta voluntat de simplificar els costos pràctics i, val a dir, d'evitar el burocràtic pagament del 100% dels costos mèdics per després veure'n reemborsat el 75%, també hi ha promeses clarament enfocades a la difícil situació que travessa la Seguretat Social i el dèficit que a partir de poques setmanes es començarà a originar a la branca de malaltia. És per això que els candidats advoquen majoritàriament per un major control de les baixes amb inspeccions més severes, així com les despeses sanitàries, amb propostes com ara l'ús de medicaments genèrics.

En línies generals, totes les iniciatives presentades en aquests comicis també s'inclinen per realitzar un control més ferm sobre els fons en què es dipositen els diners de la branca de jubilació, així com la informació continua sobre aquests rendiments. El col.lectiu de gent amb discapacitat, així com els assalariats que pateixen malalties cròniques o accidents laborals són emparats per moltes candidatures, amb propostes que en molts casos passen per la cobertura al 100% de les seves necessitats. A partir d'aquesta base, que passa també per actualitzar tarifes en serveis d'odontologia i oftalmologia, cada tàndem de candidats aporta els seus ingredients específics per concursar al 28-J.

[email protected]Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT