PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AGIA preveu una estabilitat als preus, però pujaran en dos d’anys

Galobardas pronostica una inflació «continguda i prolongada» després d’un període «estable»

Per Judith Sáez

Imatge recurs d’un home mirant pisos d’una immobiliària.
Imatge recurs d’un home mirant pisos d’una immobiliària. | Sergi Pérez

La pandèmia no ha afectat els preus dels lloguers malgrat que la paralització durant tres mesos va comportar «que no hi hagués mercat». Així ho va afirmar el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, a EL PERIÒDIC, qui estima que el sector immobiliari reprendrà una línia de recuperació moderada i, per tant, s’assoleixi un increment dels preus del lloguer i de compra d’aquí a un parell d’anys.

«No contemplem que hi hagi variacions de preus de moment, els quals s’hi han mantingut estables tot aquest temps», va exposar el president, ja que «encara estem en una fase de principi de recuperació molt lenta». Una fase que no depèn de la Covid-19 sinó de la crisi del 2007 que es va allargar fins al 2014, va recalcar Galobardas. En aquest sentit, va manifestar que després de la primera onada pandèmica, «es va treballar molt bé» i «la majoria d’operacions que vam planificar abans de la Covid-19 es van reprendre un cop es va acabar (a l’estiu)». Així, l’escenari que contemplen actualment és positiu i mantenen unes bones expectatives.

Un dels motius pels quals des de l’AGIA estimen que es recuperarà una certa tendència a la pujada des preus de lloguer, en la mesura que es vagi reprenent l’activitat econòmica en el sector immobiliari, és que «l’interès ha anat pujant cap a productes de més valor», tant pel que fa als pisos com als locals, deia Galobardas, que afegia que a hores d’ara «estem en aquest impàs en què de moment està tot parat» per la crisi sanitària. Amb tot, va assegurar que el preu dels lloguers aniran a l’alça «perquè ja ho hem vist», així com ho faran els preus de compra i venda però d’aquí a uns dos anys i «molt a poc a poc». «Hem de tenir en compte que venim d’un moment en què els preus ja van baixar molt, es van consolidar i ara estan estables», va explicar, tot reiterant que «possiblement, d’aquí un cert temps hi haurà una certa tendència a pujar».

En aquesta línia, Galobardas confia en el fet que la recuperació sigui moderada en el temps. De fet, els experts estimen una inflació continguda i prolongada que el president de l’AGIA espera que es compleixi. «Esperem que no ens equivoquem perquè les alternatives són molt dolentes», va comentar.

Tot i les bones previsions pel que fa a la situació del mercat immobiliari, des d’un punt de vista general del que ha passat en els darrers 10 anys, Galobardas reconeix que la situació derivada de la crisi sanitària podria ser especialment complicada en cas que «s’allargui massa», i sobretot per aquells negocis més afectats, com la restauració, l’oci nocturn o les agències de viatges.

En aquest sentit, a diferència d’altres països de l’entorn, que han vist un increment notable de tancament de petites i mitjanes empreses d’aquests sectors, el president de l’AGIA constata que «a Andorra no ha passat». Si més no va destacar que no hi ha constància de traspassos o tancaments de locals i establiments d’aquestes característiques i valora que «la gent està aguantant com pot». Per això, Jordi Galobardas subratlla  la complexitat de «sortir-se» de la segona onada en cas que s’allargui la situació actual i valorava que és imprescindible que «la classe política, no solament d’aquest país, sàpiga reaccionar amb més diligència».

Més estudis

Galobardas presidirà l’AGIA dos anys més, amb perspectiva de renovar càrrecs de la junta però mantenir els objectius del col·legi. Un d’aquests serà desenvolupar estudis del sector privat, que vagin més enllà dels del departament d’Estadística, tot i que de moment va recalcar que «hem tingut moltes dificultats pel dèficit de col·laboració de les administracions». Per això, va criticar que es considerin dades sensibles, quan són «generals i segregades» que permeten conèixer la realitat i tendències del mercat. Per altra banda, esperen que la Universitat d’Andorra s’encarregui de les formacions als col·legiats, així com que puguin inscriure’s en altres d’organismes internacionals especialitzats.

Galobardas creu que seria «un pas enrere» igualar-se a Europa

Des de l’AGIA asseguren que la professió immobiliària al Principat està molt més regularitzada que no pas a Europa. Segons va apuntar el president del col·legi, Jordi Galobardas, una de les preocupacions de la nova junta és els convenis que es podran derivar de l’acord de negociació amb la Unió Europea (UE), ja que «ens interessa que respectin l’especificitat del sector de la professió immobiliària aquí a Andorra perquè està molt ben regularitzat i en altres llocs i hi ha un cert caos». D’aquesta manera, Galobardas va considerar que «no podem fer un pas enrere» tenint en compte que al Principat «hi ha un control, tothom s’ha de col·legiar i complir un codi deontològic» i exposant que «si entréssim a l’àmbit europeu, potser estaríem regularitzant menys», a diferència del que passaria amb altres sectors. Per això, la nova junta espera mantenir l’estàndard actual, ja que assegura que «funciona bé i ens dona garanties».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT