PUBLICITAT

Encamp adapta l’escudella a una versió per emportar amb el cotxe

Es preparen 2.000 racions per repartir entre el poble d’Encamp i el Pas de la Casa

Repartiment de l’escudella de Sant Antoni a la plaça dels Arínsols.
Repartiment de l’escudella de Sant Antoni a la plaça dels Arínsols. | ana/E.C.

El Comú d’Encamp no estava disposat a enterrar enguany la popular escudella de Sant Antoni. El plat tradicional es va repartir entre la població, però d’una manera diferent: a través d’un Mc Auto escudellaire situat a la plaça dels Arínsols, on ahir al matí es van instal·lar dos punts de distribució per fer el repartiment de l’escudella sense baixar del vehicle.
El comú ja tenia preparades 1.500 racions, degudament envasades, i repartides en bosses de fins a quatre plats. Les olles no van poder bullir al mig de la vila, però l’adaptació de la festa va permetre que els ciutadans poguessin gaudir, a les seves cases, d’aquest dinar tan emblemàtic. Tal com va explicar la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que minuts abans va recollir també la seva bossa d’escudella, «el que volem és fer totes les festes populars i la vida amb normalitat, però tenint en compte totes les restriccions que estem vivint a causa de la pandèmia».
Pensant en la gent més gran que no podia desplaçar-se en cotxe, la cònsol major va explicar que se’ls va contactar dies abans per oferir-los portar l’escudella a domicili o recollir-la a l’oficina d’Andorra Turisme de la parròquia.
Al Pas de la Casa es van repartir al voltant de 500 racions i el punt de distribució va estar la plaça de l’Església. En aquest cas, però, l’escudella es va poder recollir a peu seguint un recorregut d’entrada i sortida senyalitzat per evitar encreuaments. Cada persona va poder recollir, també, un màxim de quatre racions. «Tenint en compte que només són 500 i que moltes persones al Pas no tenen vehicle, hem cregut que era la millor manera de seguir amb la tradició», va recalcar Mas.
Val a dir que va ser l’empresa BioBio, situada a Encamp, l’encarregada de fer les 2.000 racions que es van repartir en total, i se’n va fer també per a celíacs. L’escudella de Sant Antoni es va començar a celebrar el 1987, quan una colla de voluntaris del poble (molts d’ells membres de l’antiga Unió Profoment i Turisme) van cuinar la primera escudella a la plaça del Consell. A Encamp es cuina l’escudella popular el diumenge més proper a Sant Antoni Abat, i al Pas de la Casa el diumenge següent; enguany, però, va ser el dia 17 de gener als dos llocs van començar a les 12.00 hores fins que van exhaurir les existències.
Els plats de ceràmica i les culleres tradicionals, que l’edició d’enguany incorporen la imatge de Sant Miquel de la Mosquera, es van poder comprar a les oficines de turisme i al Servei de Tràmits d’Encamp i el Pas de la Casa, i a les dependències del Departament de Cultura i Afers Socials a la Valireta, en l’horari habitual. El preu dels dos estris commemoratius va ser de 8 euros.
L’escudella s’ha mantingut com una tradició ininterrompuda fins als nostres dies. Actualment organitza la festa el Departament de Cultura amb l’ajuda de les padrines i el jovent de la parròquia, tot i que de manera excepcional, aquest any s’ha adaptat el format per complir amb les restriccions sanitàries.
Aquesta remodelació de l’escudella no és l’única al país. La majoria de les parròquies van decidir anul·lar l’entrega d’escudella de forma tradicional, però la parròquia de Canillo també va optar per fer l’entrega de la tradicional escudella en versions individual que s’havien de recollir en cotxe. Per altra banda, el Comú de la Massana va aprofitar per impulsar el comerç intern de la parròquia i passar l’escudella del carrer als restaurants, incentivant que alguns restarurants de la parròquia sumessin a les seves cartes diàries el tradicional plat. Tot amb la intenció de mantenir viva la tradició.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT