PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Verònica Canals dimiteix i obliga Espot a reestructurar l’Executiu

Jordi Torres passarà a ostentar el càrrec de ministre de Turisme i Telecomunicacions

Per Alba Llacuna

Verònica Canals abandonant la roda de premsa després d’anunciar la seva marxa.
Verònica Canals abandonant la roda de premsa després d’anunciar la seva marxa. | SFGA/JAViladot

La ministra de Turisme, Verònica Canals, va presentar ahir la seva dimissió «per motius estrictament personals i familiars», segons va indicar el cap de Govern, Xavier Espot, que va recalcar que «és una decisió de mutu acord i en cap cas és un cessament perquè jo no estigués satisfet amb el treball o alguna mala actuació de la ministra, al contrari». La decisió de Verònica Canals, per altra banda, ha obligat Espot a reestructurar l’Executiu i a reorganitzar ministeris per cobrir la baixa.

En la compareixença conjunta ahir al vespre, Canals va reafirmar que la decisió «no ha estat fàcil de prendre, ha estat llargament meditada i molt madurada». A més, va aprofitar per fer un balanç dels dos anys al capdavant del ministeri; «arriba en aquest moment perquè justament l’objectiu era dur a terme projectes que ja havíem començat de cara a l’estiu per reactivar el sector turístic, que ha estat molt colpejat per la pandèmia», va indicar Canals. Tot i això, va assegurar que deixa el camí molt ben traçat al seu successor amb un «full de ruta clar».

Reformes ministerials
Jordi Torres, actual ministre d’Ordenament Territorial, serà el substitut de Canals al capdavant de Turisme i també assumirà una part de les funcions que realitzava fins ara –telecomunicacions– en un ministeri que passarà a nomenar-se Ministeri de Turisme i Telecomunicacions. Espot va defensar aquesta unificació assenyalant els projectes en comú entre Andorra Telecom, el Ministeri de Turisme i Andorra Turisme.

La cartera d’Ordenament Territorial serà assumida per l’actual ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Victor Filloy, que manté habitatge en el nou Ministeri d’Ordenament Territorial i Habitatge. «Es vol donar un impuls significatiu a l’habitatge a preu assequible», va afirmar el cap de l’Executiu per justificar aquesta unió.

Judith Pallarés, actualment titular de la cartera de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, és l’altra membre de Govern que patirà canvis en les seves funcions desenvolupades fins ara. D’aquesta manera, Pallarés es posarà al capdavant del nou Ministeri d’Afers Socials, igualtat i Joventut.

Finalment, Espot va anunciar  l’entrada a l’Executiu de Trini Marín. L’excònsol escaldenca assumirà el Ministeri d’Administració Pública i Participació Ciutadana. «És una persona prou coneguda, amb rellevància pública i amb una experiència dilata en la gestió pública», va valorar Espot. La seva incorporació, però, no es produirà fins al juliol, ja que ha d’ordenar el traspàs de les seves responsabilitats que assumeix actualment a la CASS. Mentrestant, les carteres que agafarà Marín seran temporalment assumides per Pallarés i Espot.
Uns canvis que, com va indicar el cap de Govern, van encarats perquè «cada titularitat tinguin la millor persona, tant en competència com en qualitat humana». 

Finalment, Espot va referir-se a la situació del secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, que tindrà separades les seves actuals funcions en dues carteres ministerials. En aquest sentit va reconèixer que vol seguir comptant amb ell, però que encara no s’ha decidit l’encaix que pot tenir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT