La 44a Volta als Ports recull èxit de participació amb el nou format

Un total de 750 participants prenen part de la jornada, realitzant un dels cinc recorreguts establerts

Per David Sansaloni

Dos participants fent un dels recorreguts de la Volta al Ports durant el dia d’ahir. | Dani Catalan - Agencia Montpackers

La Volta als Ports d’Andorra va finalitzar amb èxit de participació en acollir un total de 750 participants, que es van repartir per competir en els diferents recorreguts establerts per l’organització, un total de cinc amb dificultats variades (sent el Recorregut 1 el més senzill i el 5 el més complicat).

Els traçats es van repartir de la següent manera: el primer va comptar amb 52 quilòmetres, sent apte per a tots els públics; en el segon, els corredors van haver de completar 69 quilòmetres; el tercer es va allargar fins als 87 quilòmetres, passant per Beixalís; en el quart s’hi va sumar la Peguera, amb 127 quilòmetres; i finalment, el cinquè va ser de 153 quilòmetres, afegint el coll de la Gallina. Pel que fa a l’esdeveniment, 22 nacionalitats van ser representades, amb 123 participants andorrans i 522 espanyols, la majoria dels quals van ser catalans.

Durant la jornada van haver-hi dos factors clau que van incidir directament en l’èxit de la prova: el format i la climatologia. Segons va explicar el director de la cursa, Gerard Riart, el canvi de format va tenir el seu origen l’any passat «on es va fer una enquesta als corredors, que van valorar molt positivament que només es cronometressin les pujades. El fet que els trams d’enllaç no comptin permet els corredors gaudir de les baixades i dels avituallaments sense pressa. Augmentem així la qualitat de la jornada, fent valdre que es gaudeixi també dels atractius turístics que té el país, i no centrar-nos sols en la part esportiva».

En acabar la jornada, Riart es va mostrar «satisfet» amb com es va desenvolupar tot, en un dia «on molts corredors ens han felicitat per la nova manera que hem proposat per fer cicloturisme. Han tingut temps de gaudir dels avituallaments, de les vistes i de les baixades dels ports». Amb una Volta als Ports molt diferent de la de l’any passat, on cal recordar que a causa de la pandèmia va haver-hi molta menys participació, i on només les cronos es van poder realitzar, el director de la cursa va fer valdre el fet de «poder tirar endavant esdeveniments com aquest i millorar-los cada any» i també va fer menció a l’èxit pel que fa a la seguretat, i és que no es va patir «cap accident, el que ens demostra que el nou format també vetlla pels nostres participants».

La climatologia va ser l’altra gran protagonista, i és que a diferència de la 43a edició, on la pluja torrencial va deslluir l’arribada dels ciclistes participants en la línia de meta, en aquesta ocasió el parc Central d’Andorra la Vella no va poder albergar millors condicions. El sol i les altes temperatures van posar la cirereta al pastís, en un escenari «que no podia ser millor», segons va destacar Riart.

En la banda protagonista, la dels corredors, el ciclista de l’Hotel Ski Plaza Miquel Martínez va aconseguir la primera posició en el recorregut més dur, el de cinc estrelles, després, això sí, que el ciclista professional australià (i resident al país) de l’equip DSM Chris Hamilton renunciés a sortir en les classificacions, ja que el nivell de l’elit és molt diferent de la resta. Pel que fa al recorregut, Martínez va explicar que «m’he hagut de regular, ja que sabia que hi havia un parell de ciclistes professionals i volia arribar amb les millors condicions al coll de la Gallina» mentre afegia que «no m’esperava aquesta classificació perquè en ser trams cronometrats no saps mai quin ritme porten els altres». El de la Seu d’Urgell també va mostrar especial il·lusió en poder guanyar un esdeveniment com aquest «després de tants anys, des dels 17, i en tinc 31, i sempre quedant entre els primers però mai aconseguint una primera plaça. Estic molt content». El de l’Hotel Ski Plaza tornarà a la competició la setmana vinent, on disputarà una cursa pertanyent a la Copa Catalana amb l’equip d’elit andorrà.

Després de la gran acollida d’aquesta 44a edició de la Volta als Ports, des de l’organització es va confirmar estar preparant ja la pròxima, on encara no se sap amb seguretat si seguirà les mateixes directrius que aquesta o rebrà algun canvi. «El fet d’anar adaptant-nos i fent evolucionar la prova és el que ens assegura tenir més possibilitats de millorar-la any rere any», va explicar Riart.