PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Assandca reclama reunir-se amb Espot pel centre de radioteràpia

El president de l’associació, Josep Saravia, insisteix que aquesta unitat «és indispensable per al país»

Per Andreu Rubert

El president d’Assandca, Josep Saravia, amb la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ahir davant la paradeta de l’entitat.
El president d’Assandca, Josep Saravia, amb la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ahir davant la paradeta de l’entitat. | ANA/ L.G.

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) demana reunir-se amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i amb el cap de Govern, Xavier Espot, per tornar a reclamar un centre de tractament de radioteràpia al país. El president de l’associació, Josep Saravia, va manifestar que «estem esperant tenir una reunió amb el ministeri i, si pot ser, amb el cap de Govern», i va considerar que «creiem que ara és el moment oportú per reprendre-ho, estàvem esperant que passés la pandèmia». En aquesta línia, Saravia va emfatitzar que «és una reivindicació que portem sempre i creiem que és indispensable per al país», ja que «cada dia tenim més casos de càncer i aquests es curen amb quimioteràpia i radioteràpia».


En aquest sentit, tot i que amb l’anterior ministre s’havia avançat en les converses per tal de fer realitat aquest centre, el representant d’Assandca va assenyalar que ara per ara «es tracta d’una gran promesa incomplida, perquè era el primer punt que portava el partit [Demòcrates]». A més, va afegir que «s’havia fet un concurs que l’havia guanyat un equip d’arquitectes per tirar endavant l’edifici, hi havia una ubicació seleccionada i una dotació pressupostària», i, per tant, «si sols era una promesa electoral, van fer molta feina per donar credibilitat». Saravia, va apel·lar a la pandèmia com el possible motiu d’aquest incompliment, però també va recalcar que «la Covid pot haver influït a endarrerir-se, però no en la decisió de dir que no, ja que les últimes declaracions del ministre indiquen això sense realitzar un estudi ni res», i va afegir que aquesta decisió per part de Benazet «és una postura antiga».


Per tal de pal·liar aquesta mancança el Govern va posar en funcionament un servei de taxis fins a Barcelona per totes aquelles persones en tractament. El president va ressaltar que «el taxi és una molt bona eina, perquè dona més confort als pacients que no l’autobús que nosaltres podíem proporcionar», però va matissar que aquesta no és la solució, ja que «les hores utilitzades en els trajectes es pateixen igual i alguns pacients tenen casos molt diversos hi han de parar-se en els trajectes perquè no es troben bé». De fet va afegir que «ens hem trobat casos de gent que ens han dit que no baixa a les sessions que té programades perquè està cansada». La despesa d’aquest servei, tal com va manifestar Saravia és de 310.000 euros, i s’ha de sumar-li «el radioncòleg que ha de fer el seguiment dels casos, que està bé, però té un cost de 275.000 euros a l’any com assenyalava el BOPA», va comentar. Amb aquestes xifres el representant de l’associació creu que «es podria tenir al país una unitat de radioteràpia o, com a mínim, poder llogar-la», i, per tant, posa de manifest que «no és un problema econòmic, sinó que es tracta d’una decisió política de no tenir-la al país». El president d’Assandca va assenyalar que no hi ha una xifra exacta sobre el nombre de pacients que utilitzen el servei del taxi i que per això «el ministeri hauria de tenir una estadística de la gent que baixa a Barcelona».


D’altra banda, Saravia va declarar que «a Andorra tenim prop de 400 casos nous de càncer cada any», una xifra que, tal com va considerar, «supera les dades que havíem parlat amb el ministre per muntar la unitat de radioteràpia perquè fos funcional». A més, també va manifestar que la idea amb el centre no és només que atengui a pacients del país, sinó que també creu que «hauríem de donar servei a l’Alt Urgell o la Cerdanya, és a dir, tot el voltant del país».
En un dia assenyalat com el d’ahir, el de la lluita contra el càncer de mama, al vespre alguns edificis com la seu de Vall Banc o el pont d’Engordany, es van il·luminar de rosa.  Saravia va remarcar que «és important que la gent prengui consciència, i més amb el de mama, perquè si l’agafem a temps té solució». A més, va lloar els cribratges realitzats per part del Govern en dones d’entre 50 i 74 anys, en què s’han detectat 28 casos d’aquesta patologia. Però, va remarcar que «no només es dona en aquestes edats, sinó que es pot manifestar en qualsevol moment», i que per tant com més aviat es realitzen aquests, millor, perquè «això va evolucionant i pot ser que sí que s’ha de fer més aviat el cribratge», va declarar. Finalment, respecte a l’actual situació de la nova ubicació del local de l’associació, Saravia va manifestar que en les converses amb l’Executiu «demanarem un local, perquè no el tenim avui en dia, i no podem reunir-nos». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT