PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella celebra els 40 anys de vida

Les actuacions seran des d’aquest cap de setmana fins a l’agost

Per El Periòdic

Moment de la roda de premsa d’ahir amb la presentació del actes pels 40 anys de l’agrupació.
Moment de la roda de premsa d’ahir amb la presentació del actes pels 40 anys de l’agrupació. | ANA / M. F.

Va ser el mes d’octubre del 1981 quan l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella va començar a caminar a iniciativa del comú de la capital i sota la direcció de Rafel Miranda. La festa major de l’any següent, el 1982, va tenir lloc la primera actuació. Per commemorar aquests 40 anys de vida l’entitat ha previst un seguit d’actes que arrenquen aquest mateix mes, de fet coincidint amb la Fira d’Andorra la Vella i que s’allargaran fins al mes d’agost.


Així, el tret de sortida a aquesta commemoració es donarà aquest dissabte vinent, a les 12.30 hores, amb una actuació a l’escenari de la fira, on els diferents grups que integren l’esbart oferiran danses com El porrer o el Contrapàs. Des de l’agrupació es vol, tal com va comentar la seva directora, Maria Àngels Velando, que aquesta sigui una actuació en què els dansaires puguin, en la mesura que ho permeti la pandèmia, interactuar amb el públic. La següent actuació commemorativa tindrà lloc per l’escudella on s’estrenarà una dansa dedicada a la menja que no es va poder presentar públicament en l’edició anterior arran de la suspensió de l’acte per la crisi sanitària. Tal com va manifestar Velando, els escudellaires van dedicar el plat a l’esbart i des de l’entitat es vol agrair aquest gest amb aquest ball especial. Ja per carnaval a banda del Robatori de les olles s’oferirà una actuació «especial» del Ball de la Consòrcia i en la que es vol que participin tots els cossos de dansa. Al mes de maig hi ha previst el tradicional festival en què es vol implicar persones que al llarg d’aquests anys han col·laborat amb l’entitat. Al juny, durant les festes del foc, l’Esbart Dansaire vol oferir unes «bruixes especials» i ja a l’agost arribarà «l’acte més important», la festa major, en què volen tenir un paper molt important no només amb el Ball del Pregó i el del Contrapàs sinó que també es vol convidar grups de fora perquè vinguin a celebrar el colofó a aquest aniversari. De moment estan confirmats un grup de l’Argentina i un altre de Mèxic i s’espera que pugui venir també un del Brasil. De manera paral·lela, es farà un concurs d’idees perquè la ciutadania pugui dir la seva sobre el vestuari del contrapàs, fent les seves aportacions.


En aquests anys d’història han estat unes 300 les persones que han passat per l’esbart, que ara compta amb una cinquantena d’integrants, de fet, es tracta d’una xifra que es manté al llarg dels anys. Al cos de dansa, integrat per persones a partir de 17 anys, estan «pletòrics», ja que es compta amb 27 integrants, la majoria de les quals, dones de 21 anys. Les dificultats, però, se centren en la base, ja que tal com va comentar Velando la pandèmia no ha ajudat a potenciar-la. «Falta molta base», va manifestar, i va afegir que ara «és un mal moment», motiu pel qual va aprofitar per fer una crida a què els «pares involucrin els fills», ja que creu que hi ha «molt desconeixement» del que es fa a un esbart, que a més ha de «competir» amb tota l’oferta que els infants tenen al seu abast. De fet, fins i tot s’estan «plantejant anar a les escoles» a difondre l’entitat. Canturri, va subratllar la tasca de l’esbart que fan possible «tenir aquest tresor guardat i que passi de generació a generació».  També va recordar que l’entitat rep 27.000 euros del comú, però que l’aportació serà més important aquest any per la celebració de l’aniversari. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT