PUBLICITAT

L'acomiadament lliure, últim serrell en la negociació social de PS i ApC

  • González considera l'eliminació d'aquesta pràctica com una cosa imprescindible
  • Encuentra deixa aquest punt en interrogant fins a l'estudi encarregat
E. GUINART M. RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Claude Benet, Mariona González i Óscar Encuentra, al Consell. Foto: TONY LARA

La negociació que el Grup Socialdemòcrata i el d'ApC van encetar a inici d'aquest període de sessions per aconseguir modificar la Llei de llibertat sindical i un nou Codi de Relacions Laborals afronta ara la recta final amb la perspectiva (si els treballs no s'encallen en el que podrien ser les primeres diferències d'opinió serioses) de presentar els textos al Consell General abans de les vacances parlamentàries. Un dels últims serrells per tancar és l'eliminació o no de l'acomiadament lliure, vigent al Principat, un punt en què els socialdemòcrates es mostren clarament favorables a la supressió i on des d'ApC encara no s'ha consensuat internament una posició definitiva, a l'espera que l'informe encarregat per la formació tanqui les conclusions en aquesta matèria.

La consellera del Grup Socialdemòcrata Mariona González, present a la negociació juntament amb la seva companya de files Rosa Gili, va celebrar ahir el "bon ritme" amb què estan avançant les negociacions fins avui i el clima de treball que es viu a la comissió, alhora que va mostrar-se clara en la necessitat de suprimir l'acomiadament lliure, "un compromís des de la mateixa campanya electoral" a què el PS no vol renunciar, ja que "per molta llibertat sindical que aconseguim, si aquest punt continua vigent, aquesta llibertat no serà efectiva".

Mentrestant, el conseller d'ApC Óscar Encuentra va mantenir ahir cautela a l'hora de posicionar-se en ferm sobre aquest àmbit, conscient que aquest és un punt delicat davant el qual, si la negociació vol arribar a bon port, cal esprémer l'ànim de consens. De fet, la plataforma roman, segons va comentar, en espera que un estudi intern encarregat a la mateixa comissió social d'ApC aporti les seves conclusions per tal de "comprovar quines son les connotacions que tindria eliminar l'acomiadament lliure o no fer-ho". En aquest sentit, "aquesta setmana serà decisiva", segons va manifestar Encuentra, que va destacar com les possibilitats en aquest punt continuen "obertes".

Malgrat el que pot arribar a ser una substancial diferència capaç, fins i tot, de posar en perill el consens final per tirar endavant el desplegament dels drets socials --on PS i ApC mantenen una voluntat des de la mateixa campanya electoral de millorar l'actual regulació-- tots dos representants es van mostrar optimistes que el vaixell arribi a bon port. "No ens podem precipitar", va afirmar Encuentra, alhora que González va recordar la importància de la globalitat dels canvis que s'introduiran, com ara la regulació del dret de vaga i dels processos de negociació col.lectiva com l'element fonamental per justificar un acord final que, com en tota negociació, pot produir-se en "un punt mitjà".

[email protected]Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT