PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut estudia espais per reubicar la vacunació fora de la plaça de braus

Benazet insisteix en la importància del vaccí i no descarta noves mesures si la incidència no baixa

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el president de la Comissió Legislativa de Sanitat, Jordi Font, en la sessió d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el president de la Comissió Legislativa de Sanitat, Jordi Font, en la sessió d’ahir. | Consell General / Eduard Comellas

El Govern està fent front a una situació molt delicada de la pandèmia del coronavirus. No obstant això, des de l’Executiu també es treballa a més llarg termini, amb les accions que es puguin emprendre més enllà de l’actual sisena onada i dins de l’estratègia de fer de la vacunació la clau de volta contra la pandèmia. D’aquesta manera, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va manifestar ahir davant la Comissió Legislativa de Sanitat que s’estan estudiant possibles ubicacions on establir un punt de vacunació contra la Covid amb un caràcter permanent. «Suposo que, algun dia, la plaça de braus desapareixerà, però haurem de tenir un dispositiu extern al SAAS perquè la vacunació s’haurà de mantenir», va declarar el ministre, que va insistir en la necessitat de seguir ampliant el percentatge de vacunats. 

«Les xifres actuals estan bé, però necessitaríem que fossin més altes», va incidir Benazet sobre el prop del 82% de majors de 16 anys amb almenys una dosi, i amb la voluntat de seguir exposant a les persones amb dubtes que la vacunació és l’única forma per evitar formes greus i letals de la malaltia: «Opto per demostrar les bondats de les vacunes i convèncer que protegeixen de forma col·lectiva». De fet, el titular de Salut va apuntar que els vaccins són l’assegurança als girs que pugui provocar la mateixa pandèmia i davant «les amenaces» que poden provocar les noves variants com l’òmicron, que encara no s’ha localitzat al Principat.

D’altra banda, Benazet també va recalcar la seguretat de tots els fàrmacs disponibles actualment, insistint que «hem d’intentar calibrar les pors i tenir-ne més a passar la Covid». En aquest sentit, el ministre va fer menció del cas d’un jove de 23 anys que està en programa de trasplantament de cor fruit d’una miocarditis sorgida arran de la malaltia. En canvi, va assegurar que no s’havia donat cap cas d’aquesta afecció per la vacuna. Per cloure les valoracions al voltant de la vacunació, el ministre va puntualitzar, davant una pregunta de la socialdemòcrata Susanna Vela, que no s’ha plantejat al comitè de bioètica el debat sobre l’obligatorietat de la vacunació, però va recollir la qüestió i va avançar que ho proposaria als experts. 

47% no vacunats

En relació amb la situació epidemiològica, Benazet va reconèixer que la incidència actual a Andorra era de 3.000 casos per cada 100.000 habitants, una xifra «molt alta» i «sense precedents» al país. Així mateix, el ministre va compartir que el 47% dels positius que es diagnostiquen corresponen a persones no vacunades, recalcant que només representen el 20% de la població total. Sigui com sigui, el titular de Salut va exposar que «fa sensació que no tenim escalada de casos i que la corba s’està aplanant», una estabilització que en aquesta sisena onada del virus s’està produint entre la vuitena i novena setmana arreu d’Europa, i no entre la cinquena o sisena com a les anteriors.

No obstant això, el ministre va compartir que si el descens no s’acaba materialitzant, l’Executiu valorarà prendre mesures més restrictives per tal de «modular l’afectació sobre el sistema sanitari» i «mentre disminueix la velocitat de contagi», com ja es va fer la setmana passada o amb l’obligatorietat del Certificat Covid. Un document que el pròxim Consell de Ministres es facilitarà per a les persones que no es poden vacunar per motius mèdics, i que Benazet desitja que no s’hagi d’utilitzar «massa temps». Una altra de les accions que s’implementarà un cop s’apagui el cop de la sisena onada serà recuperar el pagament de les proves diagnòstiques. I en aquesta línia, el ministre va avançar que el Govern té previst intervenir novament en el preu màxim de venda en les farmàcies dels autotests de TRA per tal que no passi «dels quatre o cinc euros la unitat».

En darrera instància, els consellers generals també van demanar sobre el col·lapse de l’Oficina Covid i la nova fórmula per empoderar les persones a fer les tasques de traçat pel fet que «amb el model clàssic de traçat no es podia seguir». «El moment d’estrès al servei va sorgir del nombre de casos creixent i el context d’una societat més oberta, on cada persona té molts més contactes», va incidir Benazet, que va compartir que «vam calcular que haurien calgut entre 300 i 400 traçadors per mantenir el servei igual, cosa que no és viable». En qualsevol cas, el titular de Salut va proposar a la comissió fer una compareixença abans de les festes de Nadal juntament amb el director de l’oficina covid per explicar l’històric del servei i les tasques desenvolupades. A més, també s’aprofitarà la sessió per fer un apunt sobre els possibles escenaris de futur en la gestió de la pandèmia i l’afectació sobre la salut mental de la població durant l’afectació de la Covid, a petició dels consellers. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT