PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Telecom pateix els atacs pirates més virulents registrats

El motiu va ser perjudicar la programació en directe dels ‘youtubers’ residents al país

Per El Periòdic

El moment en què Rubiu5 va perdre la connexió en el joc de Minecraft per l’atac virulent de dissabte.
El moment en què Rubiu5 va perdre la connexió en el joc de Minecraft per l’atac virulent de dissabte. | Twitch/Rubiu5

La xarxa d’Andorra Telecom va patir divendres i dissabte dos atacs de denegació de servei (DDoS). El motiu, segons van informar ahir en un comunicat, va ser perjudicar la programació en directe del torneig internacional del videojoc de Minecraft sobre El Joc del Calamar en el qual participaven alguns dels youtubers residents al Principat.

Els atacs virulents van afectar el divendres al vespre entre les 21.00 hores i les 22.30 hores i el dissabte entre les 19.00 hores i les 22.00 hores al servei d’internet i de 4G d’alguns clients de la companyia de telecomunicacions. Tot i això, l’afectació es va poder mitigar de manera ràpida gràcies a la capacitat de protecció que té Andorra Telecom per fer front a aquests casos, amb escuts específics per a aquests tipus d’atacs.

El portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall va explicar que  «l’atac anava dirigit a youtubers que viuen al país i aquest cop l’atac ha estat el més virulent mai rebut a la xarxa andorrana» i va destacar que «segons un dels nostres proveïdors, mai havia vist un atac tan fort com aquest».

Però, què és un atac de denegació de servei (DDoS)? Segons fonts de la mateixa companyia, aquesta mena d’atacs consisteixen a enviar un gran volum de trànsit brossa, des de múltiples ordinadors distribuïts en diferents zones geogràfiques, a algú en concret (a una persona o a un país) per saturar-lo i impedir que aquesta persona pugui fer ús del servei d’internet mentre dura l’atac. Els darrers atacs registrats a la xarxa andorrana, anaven dirigits a persones concretes, però, poc o molt, acaben afectant altres clients que veuen que el seu servei d’internet no funciona correctament.

Sortosament, les millores i les inversions que s’han fet els darrers anys per protegir el servei d’internet al país, han permès que el servei d’internet hagi continuat funcionant a una gran part de la població durant l’atac i, un cop acabat, es va recuperar totalment. Casadevall va afegir que «si això hagués passat fa uns anys, el país sencer s’hauria vist afectat i s’hauria quedat sense servei d’internet. En aquest cas, l’afectació ha estat aleatòria i puntual pels nostres usuaris».

Humor de la situació

Alguns dels creadors de continguts que es van veure afectats pels atacs DDoS van encaixar la situació agafant-la amb humor. En el moment en el qual es va produir un dels atacs l’streamer espanyol Ibai Llanos va perdre la vida en el joc, d’aquí que el resident youtuber The Grefg acusés de broma a Llanos de «contractar hackers russos per tirar la connexió» per venjar la seva pròpia mort al joc. Aquest, va respondre amb una piulada anunciant, també de broma, que havia comprat la companyia i que havia reforçat la seguretat d’aquesta. Altres usuaris de les xarxes també es van sumar a agafar-ho amb humor, fet pel qual van circular algunes imatges dels suposats hackers que van llençar la connexió del país que anaven des d’antigues fotografies dels influencers a la mateixa agència tributària espanyola. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT