PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La dependència en el sector de la construcció compromet els comuns

El Govern defensa una anàlisi de les figures impositives i la creació d’un òrgan centralitzat

Per Àlex Pont

Fotografia general de la reunió de la segona taula de la reforma fiscal.
Fotografia general de la reunió de la segona taula de la reforma fiscal. | SFGA / CESTEVE

Els cònsols de les set parròquies adverteixen de la debilitat que suposa la dependència del sector de la construcció per tal d’assolir la viabilitat financera dels comptes de les corporacions. En aquest sentit, els comuns es preocupen pel decreixement en la recaptació que pot arribar a provocar la davallada de l’activitat de la construcció. En paraules del ministre de Finances, Eric Jover, «ara mateix podem observar uns nivells de construcció que no es poden mantenir indefinidament i, per tant, no durarà per sempre». Així, la conclusió de l’Executiu i dels representants parroquials va ser que «les corporacions no poden dependre en tot moment del mateix àmbit econòmic».

En la segona reunió de la taula de la reforma fiscal celebrada ahir, la qual també va presidir el cap de Govern, Xavier Espot, i altres representants dels grups parlamentaris, es van tractar les debilitats, les oportunitats i les fortaleses, en referència a la capacitat recaptatòria de tots els comuns, per tal de fer una anàlisi profunda del plantejament dels ingressos i les despeses de cada corporació. També es va dur a terme una revisió de les aportacions de cada casa comuna amb relació a les mesures fiscals i establir una previsió de l’horitzó que tenen per davant a l’àmbit financer.

Al seu torn, Jover va indicar que, durant la reunió, es va fer una reflexió, sobretot per part de l’Executiu, envers «l’eficiència que propiciaria un únic òrgan tributari centralitzat, per tal de facilitar els cobraments d’impagats». En aquest sentit, Jover va indicar que en el cas que una eventual agència tributària única s’arribés a materialitzar, «no seria necessari ni una modificació de les ordenances comunals, perquè la llei preveu que, mitjançant conveni, la capacitat recaptatòria de les corporacions es pot delegar».

Tot i haver «complert els deures, també gràcies a les transferències del Govern per tal de sanejar els comptes», Jover, va remarcar que cal analitzar les conclusions de cada corporació perquè «també hi ha preocupació amb relació a la gestió de les grans inversions en les infraestructures del país, ja que necessiten partides importants per al seu manteniment».

També va destacar la complexitat que suposa la diversificació de les activitats econòmiques de cada parròquia, perquè «en algunes destaca molt el comerç i en altres la neu». Així, el Govern va indicar que hi ha figures impositives que tenen més pes que altres segons el comú, per la qual cosa cal realitzar una anàlisi profunda de «les necessitats de cada corporació per tal de poder jugar amb aquestes figures impositives i arribar a un sistema sostenible per a tots».

Quant a la problemàtica afegida de l’increment dels preus generalitzat a causa de la inflació, el ministre de Finances va afirmar que existeix un marge de maniobra establert per llei sobre l’encariment dels preus a l’hora de les adjudicacions que, en aquest cas, permet assumir un 20% més del preu inicial. Finalment, Jover va assenyalar que continuarien les reunions més endavant per acabar de concretar el full de ruta de la reforma fiscal. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT