PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ubach participa en la 132a sessió del Comitè de ministres europeus

La ministra remarca la voluntat de democràcia i pau a favor d’Ucraïna

Per El Periòdic

Un instant de la 132a sessió del Comitè de ministres del Consell d’Europa.
Un instant de la 132a sessió del Comitè de ministres del Consell d’Europa. | Govern d\'Andorra

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va participar ahir a Torí (Itàlia) en la 132a sessió del Comitè de ministres del Consell d’Europa, que enguany –davant el conflicte bèl·lic a Ucraïna– s’ha centrat a posar en relleu els valors de pau i democràcia propis d’aquest òrgan de cooperació multilateral.

 En aquest sentit, Ubach va iniciar el seu discurs condemnant l’agressió de Rússia i va reiterar la solidaritat amb Ucraïna, destacant el compromís europeu amb la ciutadania ucraïnesa i, precisament, es va referir al fet que Andorra ja ha acollit més de 200 persones refugiades provinents d’aquest país. «El parlament andorrà va aprovar també per primera vegada una llei de sancions internacionals contra Rússia i Bielorússia», va destacar Ubach. Amb aquesta decisió, Andorra ha unit els seus esforços als dels Estats membres de la UE «per contrarestar les capacitats de Rússia per continuar amb l’agressió contra Ucraïna», va afegir. 

Tanmateix, davant la recent expulsió de la Federació Russa del Consell d’Europa, la titular d’Afers Exteriors va afirmar que és «fonamental mantenir el vincle amb la societat civil russa i continuar oferint tot el nostre suport». També que «la unió de les nostres institucions i la unitat dels 46 Estats membres és una fortalesa», i va recordar que Andorra sempre ha estat compromesa amb el Consell d’Europa pels valors que defensa amb determinació i pel multilateralisme que representa.

Conveni de ciberdelinqüència

En el marc del seu desplaçament, la ministra d’Afers Exteriors, tal com van fer alguns dels màxims representants a Torí, va signar el segon protocol addicional al Conveni de Ciberdelinqüència sobre cooperació millorada i divulgació de proves electròniques del Consell d’Europa. L’abast del segon protocol addicional comprèn l’assistència mútua entre Estats, així com la cooperació entre autoritats competents, principalment, per l’obtenció de proves i informació sota estrictes garanties de protecció de dades personals i dels drets humans i llibertats fonamentals.

Reunions bilaterals

D’altra banda,   Ubach va mantenir diverses reunions bilaterals amb alguns dels seus homòlegs. En concret, es va trobar amb el ministre d’Afers Exteriors i Comerç d’Hongria, Péter Szijjártó, amb qui va abordar la possibilitat d’ampliar la cooperació en l’àmbit turístic en un sentit sostenible, així com en la recerca i la innovació. Szijjártó, per la seva part, va reiterar el suport del seu govern a Andorra en les negociacions per assolir un acord d’associació amb la UE. 

La titular d’Afers Exteriors també es va reunir amb la seva homòloga de Bulgària, Velislava Petrova. Durant la trobada, ambdues representants van compartir la importància de reforçar les relacions bilaterals entre Andorra i Bulgària a nivell turístic. En l’àmbit financer, van plantejar la possibilitat de negociar un conveni per eliminar la doble imposició (CDI) entre els dos territoris. De la mateixa manera que el ministre hongarès, Petrova va manifestar el suport del seu país a l’acord d’associació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT