PUBLICITAT

Andorra la Vella

Demòcrates tornaria a guanyar les eleccions, tot i que el PS retallaria distàncies

Baixa el suport ciutadà a l’acord d’associació i augmenta mantenir l’estatus actual amb la UE

Per Albert Belis

La presentació d'aquest matí a la seu de l'ARI d'Andorra la Vella.
La presentació d'aquest matí a la seu de l'ARI d'Andorra la Vella. | ARI

Demòcrates tornaria a guanyar les eleccions generals amb certa comoditat, tot i que el Partit Socialdemòcrata (PS) retallaria distàncies respecte a l’any passat, segons revela l’enquesta política de primavera que ha presentat avui Andorra Recerca + Innovació (AR+I). «La distància ha disminuït respecte al 2021, però continua sent gran; ara bé, tot i que els partits de centredreta han tingut més vot ocult històricament, segurament ara el PS també en tingui, però semblaria que no seria prou important per revertir el resultat a les urnes i atrapar DA», ha afirmat el coordinador de l’Eix Societat de l’AR+I, Joan Micó.

Si es concreta en xifres, i s’agrupa la intenció de vot i la simpatia per un partit, el 33% dels enquestats votaria Demòcrates, el 14% el PS i el 7,1% els liberals, mentre que Terceravia es quedaria amb un 3% i Andorra Endavant (el nou partit de Carine Montaner) amb un 2,3% en la llista nacional, ja que l’enquesta no analitza les opcions de les candidatures territorials. Si es desestimen els indecisos, els resultats comparatius indiquen que el PS guanyaria un 3% d’intenció de vot (22,5%) respecte al 2021 (19,5%), i DA en perdria gairebé un 10% (52%-62%).

Si ens fixem en la fidelització de vot, DA aconsegueix mantenir el 57% dels votants i Terceravia el 51%, mentre que el PS només el 37% i L’A el 23,4%. En aquest sentit, destaca que el 10,5% dels votants del PS es decantarien per Demòcrates en els propers comicis i gairebé el 30% dels liberals ho farien per DA i un 11% pel PS. Al mateix temps, un 20% dels votants de Terceravia anirien cap a Andorra Endavant. 

L’enquesta, elaborada entre el 29 d’abril i l’11 de maig, amb una mostra de 403 andorrans i 402 residents, pronostica els resultats electorals en cas que els residents poguessin exercir el dret a vot. En aquest supòsit, la tendència és similar que en els andorrans, amb un 27% d’intenció de vot per Demòcrates i un 11% pel PS. 

Aval majoritari a les sancions econòmiques a Rússia i al posicionament davant del conflicte

La valoració del Govern dels líders polítics es manté alta, sobretot en comparació amb els països veïns, tot i que ha disminuït en relació amb l’any passat i ha augmentat respecte al 2019, l’any prepandèmia. El cap de Govern, Xavier Espot, apareix com el polític que mereix més confiança, amb un 25% de respostes aproximadament, seguit per l’exministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Tant el mateix Espot (6,9), com el ministre d’Economia Jordi Gallardo (5,4), el cap de l’oposició Pere López (5,1) o el líder de Terceravia Josep Pintat (5,1) aproven en valoració, tot i que tots quatre empitjoren nota. Carine Montaner, per la seva banda, suspèn clarament amb un 3,6.

Pel que fa a l’Executiu, obté millor nota entre els residents (6,7) que entre els andorrans (6,1), una xifra inferior als dos anys de pandèmia i superior al 2019. «Estem en una fase de tornada a la normalitat», va aclarir Joan Micó.

El treball també aborda la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), un procés que estaria enllestit durant la legislatura vinent i que culminaria amb un referèndum. Així, baixa tres punts el suport dels enquestats a l’acord d’associació en el darrer any. Mentre fa un any l’acceptació fregava el 50%, ara es queda amb un 46,2%. En canvi, mantenir l’estatus actual puja més de cinc punts, de 23 a 28,6%.

Quant al conflicte entre Rússia i Ucraïna, només un 51% dels ciutadans avala el posicionament contrari a la invasió russa, tot i que el percentatge s’incrementa en l’aplicació de sancions econòmiques contra Rússia i Bielorússia (62%).

Els socialdemòcrates no han trigat a fer la primera valoració sobre l’enquesta d’opinió política de l’AR+I, i ahir a la tarda van destacar, en un comunicat, el descontentament de la ciutadania amb el Govern, ja que «les valoracions fetes per la població deixen palès la mala gestió i la manca de lideratge que ha demostrat el Govern en els darrers mesos». D’aquesta manera, asseguren, les dades de l’AR+I «deixen veure la pèrdua de suport ciutadà cap al Govern i que el projecte del PS es consolida».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT