PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Consell General insta l’Executiu a tenir el tercer pagador en dos mesos

Tots els grups parlamentaris coincideixen en la importància de la figura, sobretot per a la gent gran

Per El Periòdic

Part dels consellers del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, ahir al Consell General.
Part dels consellers del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, ahir al Consell General. | ANA/M.P.

El Consell General va aprovar ahir per assentiment la proposta del Grup Parlamentari Socialdemòcrata relativa a l’ampliació del règim del tercer pagador per a determinades proves i medicaments. En concret, l’acord determina que el Govern disposa de dos mesos per ampliar aquesta figura a les proves diagnòstiques, radiològiques i de productes farmacèutics amb recepta, així com per a aquelles visites mèdiques derivades del metge referent. Es tracta d’una proposta d’acord que el grup socialdemòcrata aconsegueix tirar endavant després d’haver-ho intentat sense èxit el 2016.

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, va defensar que el tercer pagador «no és una gratuïtat», sinó que es tracta d’un element que evita avançar els diners per a la realització de determinades proves mèdiques o visites a l’especialista. En aquest sentit, va assegurar que «al nostre país hi ha moltes persones que no poden avançar 200, 300 o 400 euros per les proves» i, per tant, «no poden protegir de manera eficaç la seva salut». De fet, va posar en relleu que no sotmetre’s a determinades proves en el moment adequat pot comportar majors despeses sanitàries públiques en el futur, ja que, paral·lelament, la malaltia també pot haver empitjorat. «Ens sembla una mesura més justa i necessària que mai», va afirmar.

Durant la defensa de la proposta, López va indicar que no poder sotmetre’s a unes proves o no poder adquirir certs medicaments «és una situació inadmissible», a banda d’una circumstància contrària a l’establert en la Constitució. Tenint en compte el daltabaix que ha provocat en l’economia la crisi actual, des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata s’ha compartit amb la Federació de la Gent Gran i la de persones amb discapacitat «la necessitat d’implementar el règim del tercer pagador a aquelles persones que no poden fer front al pagament per avançat».

Des de la visió dels grups de la majoria (Demòcrates, Grup Parlamentari Liberal, i Ciutadans Compromesos), la consellera general demòcrata Sandra Codina va indicar que «les institucions públiques hem de continuar treballant per preservar la qualitat del sistema sanitari andorrà», reconegut internacionalment per la seva qualitat. Així, amb l’objectiu de millorar encara més el servei que s’ofereix als usuaris, va indicar que el tercer pagador «és una figura necessària, indispensable» i que actualment ja està implementada entre les persones amb patologies o situacions socials problemàtiques. És per això que va dir que «cal seguir avançant progressivament fins a fa fer-la universal» i arribant al conjunt de la ciutadania. A l’hora d’implementar el mecanisme, va apuntar la necessitat de «fer-ho amb rigor i prioritzant que cap ciutadà es quedi sense accedir al sistema sanitari per raons econòmiques». Abans d’arribar a tota la població, però, caldrà finalitzar les reformes actualment en marxa en el sistema de salut, va afegir, com ara la cartera de serveis o la via preferent.

Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va celebrar la proposta tot manifestant que aquesta figura «és fonamental per fer una política preventiva de salut com cal». En la mateixa línia es va expressar el president del grup parlamentari de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, qui va recordar l’anunci del ministre de Salut, Albert Font, d’implementar el tercer pagador entre els majors de 65 anys de cara a la tardor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT