PUBLICITAT

Ingressa a la Comella l'excap del grup contra la droga de Veneçuela

  • Norman Puerta tenia obert un compte al Principat amb més d'un milió de dòlars
  • La UIF va iniciar la investigació fa tres anys per l'alerta d'un banc andorrà
J. R. B. // P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos agents de policia, uniformats.
Foto: TONY LARA

Ahir va passar a disposició judicial i va ingressar a la presó de la Comella Norman Puerta, que havia estat comissari general de la Policia de Veneçuela, fins fa poc més d'un any, i que havia ocupat el càrrec de cap de la Divisió d'Investigació sobre Drogues de Caracas, per un presumpte blanqueig de diners procedents del narcotràfic. El súbdit veneçolà, de 51 anys, tenia obert un compte bancari a una entitat financera andorrana amb més d'un milió de dòlars americans. La investigació va ser iniciada per la Unitat d'Intel.ligència Financera (UIF) l'any 2007.

La detenció es va produir dilluns passat, quan efectius del Grup de Delinqüència Organitzada i Blanqueig de la Unitat d'Investigació Criminal de l'Àrea de Policia Criminal van detenir el ciutadà veneçolà, no resident, actuant en funcions de Policia Judicial amb delegació del batlle instructor de l'assumpte. En aquests tres anys no havia sigut detingut perquè tot i tenir el compte bancari obert a un banc andorrà, la Policia no té constància que hagi vingut al Principat abans. En saber que l'investigat havia entrat a An- dorra, va ser doncs, quan els agents van desplegar tots els efectius per fer la detenció definitiva de Puerta.

L'interessat és titular d'un compte bancari obert en una entitat bancària andorrana, que ha estat bloquejat per ordre judicial. Aquest compte financer va ser el que va despertar l'alerta del presumpte blanqueig de diners. Segons informen des de la Policia, va ser el banc qui va alertar la UIF, que va obrir la investigació l'any 2007.

L'acusat va canalitzar cap al seu compte del Principat, més d'un milió de dòlars instrumentant l'operació a través d'una societat offshore que es va construir a Panamà. És a dir, una empresa que es crea en llocs on el nivell impositiu és molt baix, i són usades per ocultar el propietari o el beneficiari dels béns.

En un principi, des del cos policial es descarta que aquest ex-cap policial veneçolà tingui relació en la investigació iniciada sobre suposats blanquejos de diners de dirigents veneçolans chavistes. L'oposició veneçolana va sol.licitar al desembre passat reiteradament a la Fiscalia que iniciés els tràmits per sol.licitar informació als bancs andorrans sobre suposats blanquejos de diners de dirigents veneçolans. Segons Un nuevo tiempo, l'òrgan andorrà de la lluita contra el blanqueig de capitals va prendre les mesures cautelars per evitar la fugida dels capitals evadits o la destrucció de proves dels suposats delictes d'estafa i d'apropiació il.lícita.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT