PUBLICITAT

Sintonia PS-ApC pel càlcul del deute a pocs dies del debat d'orientació

  • Rodríguez esmena la proposta d'acord d'ApC i insta a l'estudi actuarial
  • Nomen celebra que els socialdemòcrates portin aquest debat a la Casa de la Vall
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, i el d'ApC, Eusebi Nomen.
Foto: ONA MORANTE

A pocs dies del debat d'orientació política de dijous i divendres de la setmana vinent, PS i ApC van constatar ahir la voluntat d'arribar a una entesa per calcular el deute global, després que la plataforma formulés al maig la seva proposta d'acord sobre l'obligació de comptabilitzar els compromisos de prestacions de les administracions. Aquest és, de fet, un senyal que a dia d'avui existeixen punts de consens entre totes dues de formacions, tot i que el president d'ApC, Eusebi Nomen, va desvincular ahir aquesta iniciativa de la negociació del Pressupost on, això sí, espera que "el front comú sigui inclòs" dins els comptes de l'Estat.

El president dels socialdemòcrates, Francesc Rodríguez, va esmenar la proposta d'acord d'ApC concretant l'exposició de motius i eliminant referències on Nomen remarcava aspectes com ara "la defensa d'ApC cap a la transparència en els comptes" o la necessitat de fonamentar "una promesa electoralista o populista" com el fet de cobrir les pensions. Tots els termes polítics de l'exposició de motius queden en un segon terme, ja que l'aspecte fonamental és que, dins l'esmena del PS, Rodríguez recull la necessitat que "totes les administracions" --i "no només el Govern", segons va recordar-- "elaborin els estudis actuarials que permetin determinar objectivament l'import dels compromisos que es deriven de les obligacions que, segons la Llei de la funció pública, es reconeixen als funcionaris quant a prestacions per jubilació".

Rodríguez va remarcar com la proposta plural no limita "de forma tan taxativa els terminis" per assumir les demandes inicialment plantejades per ApC, alhora que posa de manifest la necessitat de recopilar les dades sobre els compromisos adquirits amb vista a liquidacions futures. En aquest cas, PS i ApC comparteixen la remarca que fa el Tribunal de Comptes en relació a la liquidació del Govern, instant a "aprovisionar els compromisos de jubilació", tal com va recordar el propi Rodríguez.

Nomen va celebrar que "el PS hagi obert aquest debat enlloc de fer un rebuig directament", mostrant així la satisfacció d'entrada per l'interès generat per la proposta d'acord --ara ja se sap que compartida en el fons, a falta de negociar la forma-- que demostra, segons ell, el compromís conjunt de "reconèixer els passius" a l'hora de fer els comptes de les administracions públiques. El líder d'ApC va celebrar, a més, que s'hagi vist com "les acusacions inicials potser no estaven tan fonamentades".

[email protected]Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT