Andorra la Vella
Calvó sosté que «estem preparats» per si hi ha restriccions l’any vinent
Situa la decisió del Govern sobre eventuals talls de llum i increments de tarifes per al desembre
El context internacional «complicadíssim», amb la guerra a Ucraïna i la inflació pels núvols, podria obligar el Govern i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) a tornar a incrementar les tarifes elèctriques i fins i tot aplicar alguns talls de subministrament de cara a l’any vinent. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha afirmat avui que «tenim poca visibilitat a llarg termini, per tant no podem avançar ara si hi haurà restriccions o no el 2023, però sí que hem d’estar preparats per si n’hi ha, i FEDA i el Govern ho estan», ha assegurat. Dit això, ha afegit Calvó, «des de l’Executiu esperem fer balanç el mes desembre i prendre decisions aleshores, però cal tenir en compte que entren a escena altres elements al marge de l’aspecte purament econòmic en la decisió de pujar tarifes o aplicar restriccions», ha precisat la titular de Medi Ambient.
Calvó ha fet aquestes manifestacions en una setmana en què el director de FEDA, Albert Moles, va explicar que les tarifes de la llum s’hauran d’apujar si no es redueix el consum, tant de l’administració, les empreses com els ciutadans de manera individual. Al mateix temps, Moles va proposar a les estacions d’esquí, hotels i centres comercials aturades puntuals voluntàries. A més, la setmana passada el cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar un acord amb els comuns per aplicar el mateix pla d’estalvi energètic que l’administració general, i també amb els camps de neu.
Demana a ciutadans i empreses col·laboració per complir l’estratègia d’economia circular
Al marge d’això, Sílvia Calvó ha pres part avui en la jornada de participació i validació pública de l’estratègia d’economia circular, que va aplegar en un cèntric hotel d’Andorra la Vella unes 60 persones provinents de diversos sectors econòmics, i també algun polític. «El canvi d’hàbits cap a un model circular que fomenta l’estalvi de recursos ha de comptar amb la implicació de totes les parts de la societat, i per això implicar-les en la definició dels objectius és clau, ja que l’administració sola no ho podrà fer», ha ressaltat Calvó. I quins són els objectius? Sobrepassar el 65% en matèria de reciclatge, estalviar aigua i energia, que les empreses apostin per aquest tipus d’economia i reduir el malbaratament alimentari al 50%. La previsió del ministeri és que l’estratègia per assolir aquests objectius sigui una realitat el 2035, tot i que cada cinc anys s’aniran revisant.
Gràcies a l’aprovació de la nova llei el mes de juny, es preveu passar d’una economia lineal a un model econòmic més eficient i sostenible que optimitza l’ús dels recursos naturals, minimitza els impactes ambientals, fomenta l’eficàcia en aconseguir que els productes i recursos mantinguin la utilitat i el valor tant temps com sigui possible, i evita emissions i pèrdues materials.
El document estratègic permetrà planificar, coordinar i racionalitzar accions, mesures i projectes encaminats a la consecució dels objectius definits a la llei, que ja es va treballar de manera participativa. La finalitat de la jornada d’avui ha estat acceptar, proposar i definir accions per incloure en aquest document, que estarà a disposició dels ciutadans. La sessió s'ha dissenyat per explicar-lo i a partir d’aquí s'han validat si les accions plantejades es consideraven d’alta o baixa rellevància o no procedent i finalment han pogut fer aportacions de noves accions.
Quant a la ciutadania en general, podrà participar-hi a través de la plataforma Visc.ad i, al mateix temps, aplicant els propòsits de l’estratègia en la vida diària. «Aigua, energia, residus i consumir de manera diferent és el que demanem als ciutadans i a les empreses», ha recordat Calvó. En aquest sentit, el ministeri impulsarà la comunicació i els ajuts per al sector empresarial.