PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern tancarà l’any amb un deute de 1.190 milions d’euros

El titular de Finances destaca que es tracta del primer «pressupost ordinari» després de la pandèmia

Per El Periòdic

L'edifici administratiu del Govern.
L'edifici administratiu del Govern. | Arxiu ANA

El Govern entrarà dijous a tràmit parlamentari el Projecte de llei del Pressupost del 2023, tot i que el ministre de Finances, Eric Jover, ja ha avançat les línies més importants d’un document que detallarà en una compareixença pública dilluns que ve. Així, ha destacat que es preveu que el dèficit sigui de 31 milions, una xifra que probablement al final «serà inferior», i ha subratllat el fet que es tracti del primer «pressupost ordinari» després de la pandèmia, la qual cosa vol dir que «es torna als paràmetres que estipula la llei de sostenibilitat de les finances públiques».

Jover ha recordat que perquè el pressupost del 2023 es pugui considerar ordinari cal que el nivell de dèficit se situï al límit de l’1% del PIB, i en aquest cas s’estarà «just per sota», i que l’endeutament de l’administració general sigui com a màxim del 40% del PIB, fet que serà del 38,5%. En aquest sentit, també ha manifestat que ja enguany l’endeutament, que es preveu en 1.190 milions d’euros, estarà per sota d’aquest 40%, concretament en un 39,4%. «La previsió inicial era començar a baixar entre el 2023 i el 2024, però si no hi ha cap sorpresa, ho aconseguirem aquest mateix any», ha previst el titular de Finances. I ha afegit que per reduir aquest percentatge cal, d’una banda, augmentar el PIB i de l’altra reduir l’endeutament, tot mostrant-se convençut que en els pròxims mesos s’assoliran les dues coses, ja que l’endeutament de l’any passat –encara molt marcat per les despeses provocades per la covid-19– era de 1.302 milions d’euros.

Pel que fa a la inflació que s’ha fet servir per calcular aquest pressupost, Jover ha explicat que és la corresponent al mes de juny, del 4,5%. D’aquesta manera, ha volgut destacar que tot i que actualment es nota un «alentiment» d’aquesta inflació, i malgrat la incertesa, «segurament» a finals d’any s’estarà per sobre del percentatge establert, però «no de manera desmesurada». Tanmateix, ha recordat que hi poden haver correccions ajustant la despesa per cobrir les diferències. 

Jover ha emfatitzat que amb aquestes xifres es dona «un senyal» que des de l’Administració s’està «al costat dels ciutadans donant resposta a les seves necessitats, però que al mateix temps es fa una gestió que serveix per moderar el dèficit». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT