PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats i la CEA veuen «difícil» pactar un augment dels salaris

El president de la patronal considera que la proposta presentada per l’USdA «ha posat el llistó molt alt»

Per Anna Casanova

Imatge de la reunió del Consell Econòmic i Social amb la presència del cap de Govern celebrada ahir.
Imatge de la reunió del Consell Econòmic i Social amb la presència del cap de Govern celebrada ahir. | SFGA/CEsteve

Tot apunta que la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) no arribaran a un acord sobre les mesures a implementar associades a l’increment salarial dels treballadors per al pròxim any. Així es va deixar entreveure en la reunió que va celebrar ahir el Consell Econòmic i Social convocada pel cap de Govern, Xavier Espot, per tenir en compte les seves posicions, tot i que en l’actual context econòmic s’hauran d’assumir acceptacions i renúncies de totes les parts. 

Per la seva banda, els sindicats van presentar la proposta d’augmentar els salaris de tots els treballadors del sector públic i privat, així com les pensions, un 5% anualment en els pròxims quatre anys. A més, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va valorar que «nosaltres continuarem treballant, però a partir d’aquí, això serà una decisió política», ja que Espot va advertir que si no s’arribava a un consens, l’Executiu prendria mesures de manera unilateral. Ubach també va fer saber que la patronal i la presidenta de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’Avinguda Meritxell-Eix Central, Sònia Yebra, «han demanat que els empresaris puguin fer o desfer i augmentar els salaris com els sigui convenient». 

Per la seva banda, la patronal va exposar les incertituds que considera que hi ha actualment per a les empreses, com l’augment dels tipus d’interès, la mà d’obra escassa, l’increment dels preus d’alguns productes vinculats a l’energia i, precisament, les pujades dels salaris dels treballadors. En aquesta línia, el president de la CEA, Gerard Cadena, va declarar que «la demanda dels sindicats la trobem inassumible, perquè pot afectar la viabilitat de les empreses». Per tant, va explicar que el que s’ha d’intentar evitar és que una empresa no sigui viable i que s’hagin de produir acomiadaments de personal en un futur.

Sobre la possibilitat de consens entre ambdues parts, Cadena va remarcar que «ho veig bastant difícil», ja que les propostes estan molt allunyades, «sobretot si no es mouen d’aquest 20% d’increment [en la pròxima legislatura] que presenta l’USdA, que per a nosaltres no és factible». Així i tot, el president de la patronal va afirmar que creu que  «més o menys» el Govern ja ha pres una posició, i va indicar que probablement es donarà un increment dels salaris, però que en qualsevol cas, el cap de Govern s’haurà d’esperar fins a finals d’any per veure com evoluciona la inflació i, a partir d’aquí, donar una dada, que «per aquests moments és molt difícil».

D’aquí a 15 dies el Consell Econòmic i Social es tornarà a trobar en una segona reunió més tècnica per treballar en profunditat les propostes presentades, «sobretot les de la patronal», va explicar el president de la CEA, ja que «són ells els qui han posat el llistó molt alt». 

 

Habitatge

Tot i que el secretari general de l’USdA va desvincular la problemàtica de l’habitatge de la política salarial en la reunió convocada ahir, va remarcar que tenim un problema greu, del qual «el Govern alguna responsabilitat tindrà, ja que ha portat polítiques neoliberals de congelacions salarials i de les pensions». Paral·lelament, Ubach va exposar que s’ha de limitar el preu del lloguer, i va proposar un consens dels preus entre el Govern, els sindicats i la patronal, perquè si, per exemple, un propietari vol llogar un habitatge de 700 euros per 1.600, que aquesta persona hagi de pagar la diferència amb impostos i es pugui crear un pis de protecció oficial. Tanmateix, va lamentar que «l’Executiu no ho veu així, és a dir, comparteix la filosofia, però no veu com fer-ho, i nosaltres tenim claríssim que en tres mesos estaria fet». Amb tot, va explicar que també seria molt fàcil valorar un pis i que «en una tarda ho fem», però «el Govern no vol resoldre el problema de l’habitatge que hi ha en aquest país». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT