PUBLICITAT

El 'gran centre' neix amb voluntat de sumar, però «no a qualsevol preu»

  • Els impulsors es conjuren per aconseguir «la quadratura del cercle» d'obrir-se mantenint la coherència
Periodic
Els caps visibles de la nova plataforma de centre durant la roda de premsa oferta a l'Art Hotel, ahir al matí. Foto: TONY LARA
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Encara no tenen nom. Així és que –sense el seu permís– els anomenarem el gran centre. Antoni Martí, Enric Casadevall, Jordi Cinca, Ladislau Baró, Miquel Aleix i Jordi Babi són des d'ahir al migdia les cares visibles del pacte que uneix centristes, exliberals, exsocialdemòcrates i independents amb vocació de constituir-se en alternança al Govern del PS. Feia dies que se'n parlava i la principal expectativa d'ahir era veure com seria la posada en escena i quin seria el missatge.

La posada en escena diu el següent: una taula amb els dos cònsols que van obtenir els millors resultats a les eleccions del desembre del 2007, l'escaldenc Antoni Martí i el canillenc Enric Casadevall; el líder de facto del Partit Reformista, Ladislau Baró; l'exmilitant del PS i impulsor el 2008 de l'aleshores fracassada tercera via, Jordi Cinca; el primer subsíndic del període constitucional, Miquel Aleix; i el polític centrista i membre d'Units per al Progrés d'Encamp, Jordi Babi. «El que representa aquesta taula és el reflex del que vol el ciutadà», va declarar Martí. I el que la taula representava era liberals i exliberals descontents amb el que consideren una deriva excessivament conservadora del PLA, centristes de llarg recorregut, exmilitants del PS convertits en outsiders després d'haver estat els díscols del partit, figures mítiques del procés constituent i unitat del centredreta en un feu tradicional del PS com és Encamp.

¿I el missatge? El de sempre, és a dir, el que ha sonat en boca de tots ells des de l'estiu: sumar sí, però no a qualsevol preu. «El poble d'Andorra vol unió, però no de qualsevol manera», va dir Martí. I la unió s'ha de fer, segons tots ells, al tomb d'idees moderades i centristes i d'un projecte de país que aposti clarament per les reformes econòmiques necessàries, però que no es deixi arrossegar cegament pels dictats de la UE o dels grans països veïns.

Encara no tenen programa, però ahir van avançar alguns punts: «L'element paraigües ha de ser construir un projecte en clau andorrana i defugir la línia de voler governar amb idees i fórmules pensades per a un país molt més gran», va declarar Cinca. Casadevall va desgranar alguns dels eixos, molt embrionaris, de la política econòmica: Reactivar l'economia, culminar el procés de reformes econòmiques, remodelar l'administració i racionalitzar la política d'inversions.

Vocació de govern / Una de les premisses de la plataforma presentada ahir és ser «força de Govern». Aspiren a governar o, com a mínim, a ser el principal partit de l'oposició. En aquest segon cas que, segons afirmen, ni desitgen ni preveuen, volen ser «garants d'estabilitat». «El que no farem és bloquejar res», va assegurar Casadevall.

I, és clar, per arribar a governar calen pactes, cal ampliar la base. Ho saben, però ahir van deixar clar que no acceptaran condicionants que trenquin la «coherència» del projecte. Va ser Baró qui ho va definir més clarament: cal «saber llegir el sistema electoral» i ser conscients que cal una forta implantació parroquial. Aconseguir la implantació parroquial i mantenir la coherència és, segons el polític centrista, el repte que la plataforma té ara al davant, la –en paraules seves– «quadratura del cercle».

Obertura al centreesquerra / Tots els presents van negar de pla que la plataforma presentada ahir fos una aliança contra els socialdemòcrates o contra el cap de Govern, Jaume Bartumeu. També van refusar ser catalogats com una força de dretes o exclusivament de centredreta. Martí, seguint la línia que ha mantingut els últims temps, va insistir en l'obertura al centreesquerra, en anar a buscar els vots que van donar la victòria als socialdemòcrates el 2009. El cònsol d'Escaldes va afirmar haver mantingut contactes amb «simpatitzants del PS» per sondejar la possibilitat que se sumin al projecte.

En una línia similar, Casadevall va apostar per traslladar a nivell nacional la «gestió de proximitat» dels Comuns de Canillo i Escaldes durant els dos últims mandats.


Més informació:

Les parròquies, principal repte i obstacle de la nova formació



 



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT