PUBLICITAT

El Govern xifra en el 35% el percentatge de compliment del programa durant el primer any de mandat

  • Bartumeu posa l'èmfasi en la sortida de la llista grisa
  • Assenyala que cal millorar en algunes àrees de cara als pròxims mesos
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


10062010_bartu
Víctor Naudi, Jaume Bartumeu i Pere López, avui al migdial.
Foto: ORIOL LLAURADÓ
El Govern ha complert el 35%-40% dels compromisos durant el primer any de mandat, entre les accions que ja s'han impulsat i les que s'estan desenvolupant per via legislativa o reglamentària. Així ho ha expressat el ministre d'Interior, Víctor Naudi, durant la trobada amb els mitjans de comunicació que s'ha dut a terme per fer balanç del primer any de mandat. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha dit que tot i que és conscient que una part de la ciutadania considera que no s'han complert totes les expectatives creades amb el canvi de Govern, ha destacat els avenços que s'han fet en matèria de relacions exteriors, en l'ordenament financer, les mesures preses per impulsar l'economia, i la posada en marxa de mesures socials com ara la prestació d'atur.
Jaume Bartumeu ha destacat fites aconseguides durant aquest primer any com per exemple la sortida d'Andorra de la llista grisa de paradisos fiscals, l'aprovació de les lleis de reordenació del sector financer, o la d'obertura bancària, que ha qualificat de "quasi revolucionària".

Pel que fa a l'endeutament de l'Estat, el cap de Govern ha indicat que es treballa d'una banda amb l'ABA i l'INAF per trobar una solució més a llarg termini, i de l'altra per fer un "rescalonament" del deute amb el suport d'una entitat internacional.

D'altra banda, i amb relació a la reforma fiscal, el Govern treballa amb la previsió que entri en vigor el gener del 2012, ja que tot i que les lleis puguin estar aprovades aquesta tardor, requereixen un desplegament reglamentari important. S'estima que amb el nou impost sobre la renda dels no residents es puguin recaptar uns 23 milions d'euros i amb l'impost de societats uns 70 milions d'euros.

El ministre d'Economia i Finances, Pere López, ha dit que amb relació a l'ISI, "aquest Govern ha fet el que no havia fet mai cap Govern", que és fer reclamacions a la Batllia per un import d'uns tres milions d'euros, i un recull sistemàtic de dades per tal de començar a fer inspeccions en matèria en els propers mesos. López també ha dit que es preveu que el 2010 finalitzi amb una xifra d'importacions superior a la de l'any passat, un fet que passaria per primer cop en els últims quatre anys.

Jaume Bartumeu ha explicat que el canvi polític de fa un any va obrir unes expectatives que quan s'analitzen en l'àmbit personal, hi ha qui creu que no s'han satisfet, però ha dit que potser amb un any no és suficient. A partir d'ara, el cap de Govern ha manifestat que es millorarà l'acció política, es reforçaran determinades àrees i s'explicarà millor a l'opinió pública les accions que s'han dut a terme. No obstant això, aquest fet no vol dir que es faci un canvi d'orientació estratègica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT