PUBLICITAT

El Govern compleix en el primer any el 35% dels compromisos electorals

  • Bartumeu anuncia que es reunirà amb Nomen abans del debat d'orientació
  • La sortida de la llista grisa, el millor; la tragèdia dels Dos Valires, el pitjor
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

11062010p
Víctor Naudi, Jaume Bartumeu i Pere López, al dinar amb els mitjans de comunicació, ahir a la tarda.
Foto: ORIOL LLAURADÓ

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer ahir balanç del seu primer any de Govern, dotze mesos en què s'ha fet "un intens treball" per tal de fer possible "la vertebració difícil i complicada del canvi tranquil" que la societat va votar a les urnes i que va donar als socialdemòcrates una majoria simple. De fet, el líder socialdemòcrata va recordar aquest fet com un dels que han condicionat (amb la difícil aritmètica parlamentària), el desenvolupament de la totalitat del programa electoral, fent molt necessària la recerca d'acords en diferents matèries. En línies generals el Govern calcula que entre el 35% i el 40% dels compromisos electorals s'han complert o bé s'està en vies de donar-ne sortida, un balanç que s'haurà de concretar amb xifres més acurades els pròxims dies.

Acompanyat pel ministre d'Economia i Finances, Pere López, així com del d'Interior, Víctor Naudi, i la cap de Gabinet del cap de Govern, Marian Sanchiz, Bartumeu va desgranar en quatre eixos els avenços realitzats durant els últims dotze mesos, des de les relacions exteriors fins a l'àmbit més social, passant per l'ordenament financer intern i la marxa de l'economia en general. Hi va haver espai per a l'autocrítica i també per anunciar la voluntat de "millorar l'acció política" i l'"orientació en determinats fronts" en matèria de comunicació, per explicar millor "tot allò que estem fent". Perquè la legislatura dels socialdemòcrates pugui acabar de tirar endavant els seus eixos programàtics, el Govern afrontarà aviat la negociació amb ApC del Pressupost, tot i que abans tindrà la important cita del debat d'orientació de la setmana vinent.

Precisament amb la finalitat d'enfocar aquesta sessió --i després que el líder d'ApC, Eusebi Nomen, critiqués la desorientació a que la plataforma arribaria al debat d'orientació sense un contacte previ en què es posessin les cartes sobre la taula--, Bartumeu va anunciar que es reunirà amb el representant de la plataforma abans de dijous vinent. L'objectiu serà exposar la posició que mantindrà el Govern al debat d'orientació, on s'exposaran "unes propostes polítiques en relació a la proposta inicial" d'ApC sobre el front comú, condició indispensable.

D'aquesta manera, el màxim dirigent de l'Executiu va concretar la intenció d'arribar acords que puguin garantir la governabilitat, tot al contrari del que dimecres al vespre havia demanat el cònsol lauredià, Josep Pintat, en una entrevista a ATV. "Aquestes declaracions no són una novetat", va recordar Bartumeu, fent referència a Pintat com "un adversari frontal de la política socialdemòcrata" i constatant com la voluntat del Govern és la de trobar els consensos, per difícil que això sigui.

EL MILLOR I EL PITJOR
En un exercici de síntesi, i preguntat sobre el millor i el pitjor moment d'aquest primer any de Govern, Bartumeu va situar com a punt positiu la sortida de la llista grisa de l'OCDE al febrer i les signatures de qualitat. Com a moment més delicat, el cap de Govern es va referir a la tragèdia dels Dos Valires del 7 de novembre que, tal com va reconèixer, va situar l'últim incident en un "ensurt" que, per sort, no va provocar víctimes.

[email protected]Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT