PUBLICITAT

Esperant que Antoni Martí faci el pas

  • Al 'gran centre' hi ha sensació de 'wait and see', l'anunci d'un lideratge desencallaria la situació
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí, entre Casadevall i Baró, en la presentació del "gran centre".
Foto: TONY LARA

Antoni Martí es fa pregar. Com si no tingués pressa. Com si les candidatures no haguessin d'estar tancades dimecres de la setmana vinent. El gran centre clama per un líder, l'oferta de lideratge de Jordi Cinca no acaba de quallar –la defensa d'un major paper dels bancs en l'acord monetari i de la tasca d'oposició d'Eusebi Nomen no han acabat d'agradar– i Enric Casadevall encara està de viatge a l'Argentina. També Òscar Ribas era a l'Amèrica Llatina quan el van trucar per comunicar-li que el Consell General l'havia escollit cap de Govern.

Els pactes parroquials que s'han anat embastant a la Massana i a Ordino s'han fet quasi amb la premissa, amb la condició, que Martí fos el líder del gran centre. I ahir Martí es va mostrar disposat a fer «el que faci falta» al si de la gran coalició; i, és clar, això inclou posar-se al capdavant. En declaracions a ADRàdio va dir que no l'«obsessiona ser cap de Govern». Ahir encara no era el dia per fer el pas endavant, però al gran centre comencen a inquietar-se: com a molt tard demà, diuen, si no no quedara marge per utilitzar el cap de setmana per continuar lligant llistes i tancant pactes. De moment, Martí va aprofitar per clavar una daga més, l'enèsima, a la política més tradicional, i ho va fer amb aquell to d'autoinculpació a què ens té habituats: va apel·lar a una «ciutadania real que no s'acaba amb els clans d'alguns que sempre hem fet política».

A cinc dies hàbils –set naturals– de tancar les candidatures, els noms van començar a sonar ahir amb insistència. El pacte PLA-GDP a la Massana fa preveure un nom de la llista parroquial per a cada formació: els del fins ara conseller de CR Daniel Armengol i Sofia Garrallà per part del GDP.

Les coses estan més complicades a Ordino. Els noms de l'ACO serien els de l'exsubsíndic Josep Àngel Mortés i la que ja va ser candidata d'Independents d'Ordino-CR el 2009: Patrícia Riberaygua. Però això ha començat a inquietar altres sectors del centredreta de la parròquia. A Ordino –per si algú ho havia oblidat– encara existeix el PLA, molt delmat per les baixes, però amb un nom prou significatiu com el d'Olga Adellach, que va guanyar la candidatura parroquial el 2001 i el 2005 malgrat la concurrència de tres llistes. En els últims dies s'hauria produït un acostament amb un altre exliberal, els del fins ara conseller d'ApC, Josep Maria Bringué. Tots temen que un pacte del gran centre amb l'ACO els deixi fora de joc. A l'altre grup en discòrdia, Convergents d'Ordino, no se l'ha convocat a les reunions.

Mateu guanya força

Força més plàcida és la negociació per fer llista a Escaldes. En aquesta parròquia sona amb força el nom de l'exlíder d'IDN, Vicenç Mateu. L'altre lloc de la candidatura podria ser ocupat per algú de l'òrbita liberal i de Martí o fins i tot per un nom proper a l'exAND Miquel Aleix, també promotor del gran centre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT