PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Projectes i actes per celebrar els 30 anys de la Constitució

L’objectiu és donar a conèixer la institució andorrana

Per Sònia Lecha

Imatge d’una bandera andorrana amb muntanyes nevades de fons.
Imatge d’una bandera andorrana amb muntanyes nevades de fons. | El Periòdic

El pròxim 14 de març es compleixen 30 anys de la Constitució d’Andorra. Segons va explicar la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, en una roda de premsa «les activitats mantenen el mateix objectiu que les anteriors edicions, donar a conèixer aquesta institució que sovint queda molt lluny del ciutadà».

A més a més dels actes programats per avui i demà, les síndiques han presentat unes iniciatives que s’aniran desenvolupant al llarg d’aquest any 2023. D’aquests projectes, es farà una roda de premsa per cadascun d’ells a mesura que es van consolidant i hi hagi novetats en la iniciativa. 

Pel que fa a l’agenda del 30è aniversari de la Constitució d’Andorra hi ha els següents actes. Al pati de l’Escola Andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma dilluns 13 a les 11.30 hores els alumnes fan la cantada de l’himne nacional. En aquest acte hi seran el cap de Govern, Xavier Espot i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior en funcions, Ester Vilarrubla. Des de les 17.00 a les 20.30 hores estan obertes les portes del Consell General i visites guiades a la Casa de la Vall. Per aquells que no es puguin apropar hi haurà la possibilitat de fer el recorregut en línia. També, a les 17.00 fins a les 19.30 hores hi ha uns tallers creatius i berenar per a infants al Consell General. Aquestes activitats estan relacionades amb la Constitució i el consell. Finalment, des de les 19.00 a les 22.00 hores la Casa de la Vall es podrà veure il·luminada. 

Dimarts 14 de març des de les 10.00 fins a les 14.00 hores estaran obertes les portes del Consell General i es podrà visitar la Casa de la Vall.  Hi haurà dues audicions, en primer lloc, des de les 10.30 a les 11.30 hores hi haurà la de l’Esbart Laurèdia i en acabar aquest acte fins a les 13.30 hores tindrà lloc l’actuació de Sardanes. Al Centre de Congressos d’Andorra la Vella a les 12.00 hores es farà el concert de l’ONCA. A la Casa de la Vall a les 19.00 hores hi haurà la recepció al vestíbul de l’edifici amb totes les autoritats del país per celebrar el Dia de la Constitució. La síndica, Roser Suñé, farà un discurs. I per acabar el dia, fins a les 22.00 hores s’il·luminarà la Casa de la Vall.

La novetat que hi ha aquest any és que es permet el pas de la Casa de la Vall a l’edifici més nou, a través del passadís pel qual estan connectats. En aquest espai hi ha una exposició sobre l’evolució de l’edifici, es podran veure imatges tant del passat com del present. 

Aquest any hi ha tres activitats programades per apropar la Constitució a diferents sectors de la població. En primer lloc, el projecte PAS ha estat encarregat a un grup de joves de batxillerat de l’Escola Andorrana. «Se’ls ha demanat que presentin la Constitució d’una manera entenedora per als joves», va explicar Palmitjavila. La subsíndica general va afegir que la tasca dels joves consisteix a «agafar articles de la Constitució i interpretar-los d’una manera més senzilla perquè sigui més fàcil d’entendre».

L’altre projecte és junt amb la jove companyia de teatre ‘Jocand’. Els han demanat realitzar una presentació sobre com s’arriba a la Constitució l’any 1993. És un muntatge en el qual «s’explica el procés històric divulgatiu que ens permet arribar a la Constitució i pensada per un públic general», va concretar Suñé. El finançament del projecte és de 15.000 euros.

I per últim, s’ha fet un acord amb Andorra Recerca i Innovació (ARI) per fer un programa de publicacions relacionades amb temes polítics i històrics. «El primer encàrrec es basa en el procés de la Constitució fent un balanç de l’Andorra constitucional i què és allò que hem aconseguit», segons va concretar la síndica general.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT