PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

En funcionament la mola i la serradora de Cal Pal

Després de mesos de treball la maquinària hidràulica ja funciona

Per El Periòdic

La mola de Cal Pal.
La mola de Cal Pal. | Govern d\'Andorra

Després d’un temps d’actuació sobre la part motriu de la unitat catalogada, el departament de Patrimoni Cultural, del Ministeri de Cultura i Esports, ha conclòs amb èxit els treballs de reconstrucció i reparació de la maquinària hidràulica de la mola de Cal Pal. El Bé Immoble d’Interès Cultural està inclòs en l’inventari general del patrimoni cultural i s’hi ha actuat durant els darrers mesos amb l’objectiu de poder-lo posar en funcionament.  

Així, la  intervenció ha permès posar en marxa el molí, i facilitar la comprensió del funcionament d’aquesta petita indústria. L’actuació ha estat clau per revaloritzar la mola i la serradora de Cal Pal. Els treballs van ser adjudicats al novembre de l’any passat a constructora Hundeka per un import de 18.233,91 euros. La intervenció ha estat supervisada per la direcció de l’equip tècnic de l’Àrea de Patrimoni Cultural.  

La mola i serradora –un conjunt de dos edificis de tipologia tradicional adossada pròpia d’aquesta zona dels Pirineus– va deixar de funcionar els anys 1960 i va ser restaurada el 1996 per preservar i donar conèixer els molins fariners i el patrimoni cultural de la parròquia d’Ordino. Aquell mateix any es va reobrir la infraestructura com a un centre d’interpretació en la configuració de serradora, amb una restauració de tots els elements originals associats a la mecanització del treball de la fusta. 

La mola, o el molí, era clau en una economia agrícola i ramadera, ja que permetia la transformació dels cereals en farina amb la qual s’elaborava el pa i s’alimentava el bestiar. Els molins andorrans, amb petites variacions, responen a una mateixa tipologia de molí accionat per força hidràulica, i estructuralment han mantingut les formes dels antics molins medievals.

Aquesta actuació dona continuïtat a d’altres que venen a garantir la recuperació i manteniment del  ric patrimoni cultural del Principat d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT