PUBLICITAT

Amb la capital, s'anima el debat territorial

Per El Periòdic

Alay, Marsol, Miró i Tomas al debat d'ahir
Alay, Marsol, Miró i Tomas al debat d'ahir | RTVA

Ahir a la nit, es va produir un altre debat parroquial com ja és costum en aquests dies de campanya, sent el torn de la capital Andorra la Vella. Els candidats que es presenten per llista parroquial a la capital són Joaquim Miró (PS SDP+), Conxita Marsol (DA+Liberals), Martí Alay (Concòrdia) i Elisa Muxella (Andorra Endavant), que no va poder acudir al debat per contagiar-se de Covid-19, i va haver d’acudir al debat el número dos de la candidatura parroquial del partit de Carine Montaner, Didac Tomas.


Joaquim Miró, candidat de PS SDP+, va exposar el seu repertori de propostes, a més de focalitzar les seves crítiques al model de l’actual Govern de DA en Marsol, qualificant que la demòcrata i el seu partit impulsen un model de país de luxe, on l’especulació està a l’ordre del dia i que DA no té gens d’interès a millorar l’habitatge. Miró va exposar la voluntat de la coalició en apujar el salari mínim als 1400 euros, perquè arribi al 60% del salari mitjà. A més, Miró va destacar per la proposta de la creació d’un ministeri de turisme i comerç, la potenciació de la Marca Andorra i la priorització de la inversió pública. També va proposar la priorització de la inversió pública en habitatge per al lloguer de preu assequible, des de la gestió d’un ministeri d’habitatge.


L’ex-consol major de la capital, Conxita Marsol, va apel·lar a la seva experiència de 8 anys al capdavant del comú, com aval de bona gestió. Marsol destacava va defensar l’acord d’associació amb la Unió Europea declarant que «no ens hem de precipitar» en caure en una «paranoia». També va mencionar que, en aquesta legislatura, el Govern de DA a dut a terme increments del salari mínim A més, va declarar voler fer créixer el parc immobiliari amb pisos a preu regulat i una cooperació amb el sector privat per projectes d’habitatge. No obstant això, va reconèixer que «als 12 darrers anys de Govern, no crec que s’hagin fet gaires pisos de lloguer públic».


Martí Alay va destacar el seu projecte de la moratòria de 18 mesos per a reconduir la inversió estrangera, especialment en el mercat de l’habitatge, per a poder redisenyar el model de país que es vol configurar per evitar els problemes que s’identifiquen des de la formació. Alay també va apostar per dotar d’un marc legal a emprenedors, una tarifa plana a la CASS, una reforma en els impostos directes, protegir el 50% del territori nacional com a parc nacional, una baixada del tipus impositiu pel primer habitatge i facilitar l’adquisició d’aquest, despenalitzar i legalitzar l’avortament i la creació d’un centre de creadors culturals per la parròquia d’Andorra la Vella. A més, Alay va declarar voler «fomentar el turisme de natura i mediambiental, aprofitant l’entorn del país».


Tomas va reiterar el NO a Europa, i com a mesures d’habitatge, fomentar la promoció del teletreball per canviar les oficines per habitatges.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT