PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Demòcrates guanya còmodament a Andorra la Vella

Marsol celebra haver recuperat la capital en aquestes eleccions

Per Sònia Lecha

La candidata de Demòcrates, Conxita Marsol
La candidata de Demòcrates, Conxita Marsol | M.F.

La unió de Demòcrates i Liberals en les eleccions parroquials els ha ajudat a proclamar-se guanyadors a Andorra la Vella amb una diferència substancial respecte del seu immediat seguidor, l’aliança socialdemòcrata i progressista, amb un  32,77% i 1.665 vots. Una diferència que fa de la proposta demòcrata i liberal la primera força votada a la capital seguida de PS SDP+ amb 1.502 vots, una xifra que suposa el 29,56% de la votació i, en tercer lloc, la nova formació política Concòrdia que amb un nombre de 1.175 vots i amb un 23,13% irromp amb força el panorama polític del país, tal com ha fet en altres parròquies. Per la seva banda, Andorra Endavant ha ocupat el quart lloc en nombre de vots, concretament 739 i això ha suposat un 14,54%. 


Per a la força més votada i que disposarà de representació parlamentària comptem amb la excònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i l’exconseller de comú, Alain Cabanes. En el cas de la coaliació entre socialdemòcrates i progressistes, els candidats en aquesta parròquia han estat Joaquim Miró i Maria Antonia Sanchiz. Pel que fa a Concòrdia s’havien presentat Martí Alay i Miquel Clua. I respecte a Andorra Endavant, es van presentar els candidats Elisa Muxella i Dídac Tomas. 


Marsol, la número u de la llista territorial de Demòcrates + Liberals a Andorra la Vella va expressar la seva felicitat, «estic molt contenta d’aquest resultat, tot i que no recomano presentar-se com a primera de llista en una parròquia com Andorra la Vella» fent al·lusió a l’enorme dedicació que representa fer campanya a la parròquia més poblada del Principat. Preguntada pel sorprenent resultat de l’aliança socialdemòcrata, Marsol va comentar que certament estava sorpresa, però que l’anàlisi no li corresponia a ella i sí a PS SDP+, sense voler entrar en més consideracions. Altrament i visiblement emocionada va manifestar que «guanyar a Andorra la Vella és molt difícil i recuperar la capital era fonamental. DA té un futur brillant». L’excònsol va explicar que fins que no va veure que s’arribava al 95% de l’escrutini, «pensava que podia perdre». 

La participació a la parròquia d’Andorra la Vella ha estat del 62,10%, una mica per sota de la que hi va haver en les anteriors eleccions, el 2019 va ser de 62,89%. I això ha estat així malgrat que ahir al matí semblava que les xifres assolides tant en el vot judicial, concretament un 32%, com les llargues cues farien que la participació fos més elevada que quatre anys enrere. Dels 8.693 electors convocats van votar 5.395 dels quals: 5.081 vots van ser vàlids, 225 van ser en blanc i 89 han estat declarats nuls. 

El candidat de PS SDP+, Joaquim Miró va expressar que «pensàvem que teníem una opció clara de guanyar i els resultats no han estat els esperats, ja que volíem obtenir més vots». Miró va voler destacar els bons resultats tant de Concòrdia com d’Andorra Endavant, però creu que «hi ha un vot contra Marsol, si bé no ha estat de càstig que es podria preveure des de les files socialdemòcrates».

En el cas de Concòrdia, el cap de llista territorial, Martí Alay, va manifestar que «ha estat un super bon resultat, ja que ens batiem contra una excònsol» i també contra PS SDP+ que sumaven molts vots. Alay va afegir que «ha estat molt dur, però això només comença. El nostre projecte pot anar molt lluny en propers comicis». 
Finalment, la candidata d’Andorra Endavant, Elisa Muxella, va destacar la part positiva dels resultats obtinguts per la seva formació que ha passat d’una sola representant al Consell General a tres que suposen poder formar grup parlamentari. No obstant això, va recordar que «els problemes socials estan aquí i veurem com es resoldran».

La candidata de Demòcrates + Liberals per la parròquia d’Andorra la Vella, Conxita Marsol va declarar davant dels mitjans la felicitat que sentia després d’haver resultat guanyadora del comici de la capital. «Recuperar Andorra la Vella és motiu de satisfacció per tots els que ens han fet confiança», a més de fer un balanç positiu respecte les eleccions del 2019. «Nosaltres hem tret el mateix vot que sempre. Estic molt contenta i penso que ens ho mereixíem». En les eleccions anteriors, el partit de Demòcrates es va presentar junt amb Independents i van obtenir 1.690 vots i els va suposar un 37,04% . Tot i que tant de nombre de vots com el percentatge van ser superiors als que han obtingut en aquestes eleccions, en aquell cas no els va donar la victòria. 

El candidat de l’aliança socialdemòcrata i progressista que es va presentar a la llista parroquial d’Andorra la Vella, Joaquim Miró, va lamentar els resultats assolits després de veure com Demòcrates s’emportava la victòria. «Al final estem decebuts, evidentment», va afirmar Miró, qui a més va voler parlar també de la irrupció de Concòrdia i Andorra Endavant a la xarxa social i política del Principat. «Eren dues formacions que entraven noves, si un vot de càstig que hi podria haver hagut per la senyora Marsol o un vot en contra, s’ha  dividit per tres i al final ha fet que guanyés ella». En les eleccions passades PS SDP+ va obtenir un resultat bastant inferior respecte a les eleccions actuals. Concretament, va tenir 681 vots i un percentatge del 14,92%. Aquest any, en canvi, han aconseguit 1.502 vots i un 29,56%, però no comptaven amb la nova formació política, Concòrdia, que ha aconseguit un gran recolzament i els ha passat per sobre. 

En base a la victòria de Marsol a la parroquial d’Andorra la Vella d’ahir, no està de més recordar les promeses que aquesta va fer el passat divendres 24 de març al debat territorial de la parròquia. Allà, la candidata demòcrata es va donar cita amb Joaquim Miró, Martí Alay i el número dos d’Andorra Endavant, Dídac Tomas. Marsol va efectuar la seva intenció de defensar l’acord d’associació amb la Unió Europea, on va declarar que «no ens hem de precipitar». La candidata demòcrata va mencionar que el seu partit en el Govern ha dut a terme increments en el salari mínim. L’objectiu de Demòcrates + Liberals és «fer créixer el parc immobiliari amb pisos a preu assequible i una cooperació amb el sector privat per a projectes d’habitatge». Marsol en el debat territorial d’Andorra la Vella també va reconèixer que «als 12 darrers anys de Govern, no crec que s’hagi fet gaires pisos de lloguer públic». 

Un cop finalitzada la voràgine electoral, trobem que Marsol es torna a consolidar com la clara guanyadora de la parròquia d’Andorra la Vella, recuperant-la per a Demòcrates quatre anys després d’haver-la perdut davant l’empenta i els resultats de la coalició d’Acord, formada per Liberals i el partit socialdemòcrata.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT