PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Consell General completa els 28 escons amb els set nous membres

Els set consellers substitueixen als que han estat nomenats ministres i Secretaris d’Estat

Per Sònia Lecha

Els 28 membres del Consell General.
Els 28 membres del Consell General. | Eduard Comellas.

Els set nous consellers i conselleres han jurat el càrrec davant del Síndic General, Carles Ensenyat, a la Casa de la Vall. Meritxell Alcobé, Salomó Benchlluch, Pere Marsenyach, Gemma Riba i Sílvia Riva són els cinc consellers que passen a formar part del Grup Parlamentari Demòcrata. Ciutadans Compromesos compta amb la integració del nou conseller Manuel Linares i el liberal Víctor Pintos entra com a conseller no adscrit. 
El jurament dels consellers generals també ha suposat canvis en la tinença de les claus que obren l’armari de les set claus. D’aquesta manera, Guillem Casal ha fet entrega de la clau de Canillo a Jordi Jordana; la clau d’Encamp ha passat de Jordi Torres a Maria Martisella; la d’Andorra la Vella ha canviat de Conxita Marsol a Víctor Pintos; i en últim lloc, Trini Marin ha traspassat la clau d’Escaldes-Engordany a Marc Magallon. 

Valoracions i reaccions/ El conseller genera, Víctor Pintos,ha estat qüestionat sobre l’estat de les relacions amb Demòcrates i ha posat de manifest que ja han apartat les diferències, però no obliden «que no van complir el pacte preelectoral que teníem previst». «Ens hem sentit traïts, però a partir d’aquí girem pàgina i no hi haurà cap postura de tibantor», ha afegit Pintos. 
El liberal també ha estat preguntat per la situació del partit i els resultats electorals i ha assegurat que «ni en el pitjor dels escenaris haguéssim pogut imaginar aquest resultat». Per aquest motiu, ha al·legat que està sent complicat trobar una nova executiva del partit. 

Consellers i figures polítiques van valorar els nous nomenaments i les passades eleccions

La presidenta d’Acció, Judith Pallarés, ha aprofitat per a valorar l’entrada de la número dos de la llista nacional, Noëlia Souque, com a secretària d’Estat de Finances Internacionals, una posició per la qual considera que està preparada. «Juntament amb el conseller general Marc Magallón, contribueixen al fet que el partit continuï tenint una activitat política en la vida pública tot i el resultat electoral», ha afegit Pallarés.
La consellera general demòcrata, Sílvia Riva, ha indicat que la tornada a l’ens parlamentari reforçarà el seu suport per a culminar els reptes i compromisos electorals que es van contreure en campanya. Riva ha afegit que es troba «amb ganes d’aportar i completar els consellers que s’han integrat al grup demòcrata». 

Sessió Ordinària/ Després del jurament dels set consellers i completar els 28 membres que formen part del Consell General, s'ha donat pas als punts de l’ordre del dia que hi havia establerts per a la sessió ordinària d’avui. En primer lloc, s'ha fet l’elecció de la Comissió Permanent, l’òrgan del Consell General que garanteix el funcionament de la institució en el període entre sessions i legislatures. La Comissió ha estat nomenada per assentiment, ja que només es va presentar una única candidatura. La circumscripció Nacional està formada per Carolina Puig, Susanna Vela i Noemí Amador. En el cas de la territorial la integra Berna Coma, Maria Àngels Aché i Meritxell Alcobé. 
En segon lloc, s'ha fet el nomenament de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE-PA). També ha estat aprovada per assentiment i els membres titulars són Meritxell López i Pol Bartolomé. Carles Naudi d’Areny-Plandolit i Noemí Amador són els suplents. 
Finalment, s'ha fet el nomenament de la delegació al Consell d’Europa que està encapçalada per Berna Coma i Cerni Escalé. Els membres suplents són Salomó Benchlluch i Susanna Vela. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT