PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0271-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 20 de desembre del 2022, en relació amb la meritació de l’Impost en transmissions de béns immobles efectuades mitjançant document privat.

La consulta versa sobre l’aplicació de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries a una sèrie d’operacions immobiliàries efectuades entre l’any 1980 i 1986 pels progenitors de l’obligada tributària -avui difunts- i que es troben pendents d’elevar a escriptura pública en l’actualitat.

La Sra. A va esdevenir hereva universal dels béns del seu pare per acceptació d’herència al 1989 -tot i que la mare va mantenir l’usdefruit de la quarta part del patrimoni de l’espòs fins al moment de la seva mort- i hereva universal dels béns de la seva mare per acceptació d’herència al 2020. Així, les operacions immobiliàries efectuades pels seus progenitors, de les quals ha resultat hereva i plena propietària la consultant, són les següents:

Al 1980, la Sra. B, mare de la consultant, va adquirir per sengles contractes privats de compravenda uns determinats béns immobles radicats a Andorra.

A conseqüència d’aquesta adquisició efectuada a l’època i per motius desconeguts per la consultant, que aleshores era menor d’edat, no es va procedir ni a la formalització en escriptura pública el dit contracte, ni a la liquidació i pagament de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries per la inexistència del dit tribut en aquella data.

En l’actualitat, una volta la Sra. A va resultar hereva i plena propietària de les dites unitats immobiliàries va instar demanda judicial de reconeixement de domini i de condemna de la defenent a formalitzar la corresponent escriptura pública de compravenda a les seves costes, causa que es troba a l’espera de què es dicti sentència.

Per altra part, al 1985, el Sr. C, pare de la consultant, va adquirir per contracte privat de compravenda un determinat bé immoble. Aquest contracte privat va ser protocol·litzat davant notari.

A conseqüència d’aquesta adquisició efectuada a l’època i per motius desconeguts per la consultant, que aleshores era menor d’edat, no es va procedir ni a la formalització en escriptura pública del dit contracte, ni a la liquidació i pagament de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries en aquella data.

En l’actualitat, a resultes del procediment judicial instat per la Sra. A, ha recaigut sentència que atorga a favor de la Sra. A escriptura pública de reconeixement de domini d’aquests béns immobles.

I per últim, al 1986, el Sr. C, pare de la consultant, va adquirir per contracte privat de compravenda un determinat bé immoble.

En l’actualitat, a resultes del procediment judicial instat per la Sra. A, es declara propietària d’aquests béns immobles a la consultant i condemna a terceres persones a escripturar aquets béns immobles a favor de la consultant.

En aquest sentit, el DTF determina que tal i com ha manifestat ha manifestat en diverses respostes vinculants el criteri aplicable a les transmissions efectuades mitjançant contractes privats abans de l’entrada en vigor la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, del 29-12-2000, que no s’han formalitzat en escriptura pública. Entre altres respostes, cal destacar la resposta vinculant CV0251-2022, emesa en data 13 de juny del 2022.

S’ha de tenir en compte que la Llei de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries, del 29-12-2000, quant al fet generador, a l’article 3, apartat 1, disposa el següent:

«Article 3. Fet generador

Són transmissions patrimonials subjectes a aquest impost les transmissions, a títol onerós o a títol lucratiu inter vivos, de tota classe de béns immobles així com la constitució i la cessió de drets reals sobre els béns immobles».

Altrament, la mateixa Llei preveu una disposició transitòria única aplicable als contractes corresponents a transmissions de béns immobles efectuats abans de l’entrada en vigor d’aquesta Llei. Concretament, aquesta disposició estableix el següent:

«Disposició transitòria Única

Als efectes de l'aplicació d'aquest impost la data de transmissió de béns o drets es determina segons el que disposa l'article 11.2 d'aquesta Llei. Tanmateix, els contractes corresponents a transmissions de béns o drets que recaiguin sobre béns immobles realitzats abans de l'entrada en vigor d’aquesta Llei i que no s’hagin formalitzat en escriptura pública es poden elevar a públics en el termini d’un any a comptar des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei sense que s’exigeixi el pagament de l’impost, quan s’acrediti al ministeri encarregat de les finances la possessió del bé immoble o dret sobre el bé immoble amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta Llei, mitjançant la presentació dels documents administratius relacionats amb el bé immoble de què es tracti, emesos a nom del propietari. S’ha d’establir reglamentàriament el procediment administratiu aplicable. Els actes i contractes que d’acord amb el paràgraf anterior s’acrediti que han estat formalitzats amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta Llei s’han de regir per la normativa i disposicions aplicables i vigents en el moment en què es van efectuar les operacions esmentades».

Cal destacar també el que disposa la Llei en relació amb la prescripció de l’impost, a l’article 11.2: «La prescripció es comença a comptar de la data en què es formalitzi l’escriptura pública notarial o, si es tracta de documents privats, des del moment en què el document sigui presentat a liquidació».

Consegüentment, atès que els documents privats mitjançant els quals es van efectuar les transmissions durant el 1980, el 1985 i el 1986 no es van elevar a públics amb els termes previstos a la disposició transitòria esmentada i els documents privats tampoc no s’han presentat a liquidació, l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries no ha prescrit i, en conseqüència, aquesta transmissió està subjecta a l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT