PUBLICITAT

La gran lliçó de Parrado

  • Ens va ensenyar que no hi ha res més important en aquest món que respirar
JOAN RAMON
BAIGES

Diuen que de les experiències de la vida se n'aprèn. N'estic segur. La vida és la millor escola, la que ensenya la realitat, la que et fa viure episodis durs i tràgics, però també moments meravellosos. Alguns tenen més sort en aquest periple de l'existència humana, i d'altres semblen marcats per la diana de les desgràcies. Però de tot se n'aprèn, fins i tot de la crisi.

I dimarts passat, dins del marc de la celebració del desè aniversari de BPA Assegurances, Nando Parrado ens va donar una lliçó sobre com en pot ser, de cruel, la vida, i alhora d'agraïda. Mil persones van omplir a vessar el Centre de Congressos d'Andorra la Vella. Si menciono l'any 1972 i els Andes, molts de vostès ho lligaran amb un accident aeri. I si parlo de Viuen!, en versió literària o cinematogràfica, tothom recordarà aquells 17 supervivents que es van haver d'alimentar de carn humana (dels companys morts) per alimentar la seva esperança de sobreviure.

L'EMPRESARI
uruguaià va captivar l'auditori amb una narració sincera i emotiva d'un succés que demostra que l'home, més enllà de guerres i violència, té més part de bondat i solidaritat. Convidat per BPA, i en unes declaracions a aquest rotatiu, va ser clar: "¿Vostè gaudeix quan respira? Ni tan sols te n'adones. Vaig estar mort vuit o deu cops per falta d'oxigen en estar atrapat sota la neu". Una frase així fa reflexionar, perquè veiem i exhibim el luxe i els diners, i en canvi ignorem quelcom tan important com l'alè, que ens permet continuar vius. Un espot televisiu diu que els éssers humans són meravellosos. Parrado ens ho va va deixar clar en recordar aquells dies perduts enmig la neu, envoltats de mort però amb ganes immenses de viure. Gràcies a ell, podem valorar la nostra respiració, perquè és el senyal inequívoc que, com va afirmar, ens hem de contagiar de la vida. ¿Va ser un miracle? Depèn de com es miri. Un grup es va salvar perquè van creure en ells i es van ajudar.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT