PUBLICITAT

La crisi podria augmentar la drogoaddicció

  • Les ONG alerten que es podria produir un increment de les addiccions si els recursos d'ajuda es redueixen
FRANCESC COLLELL

La Plataforma d'ONG sobre Drogues i Addiccions (Podar) ha advertit avui del possible augment del consum de substàncies legals i potser també d'il.legals que es podria produir si disminuïxen els recursos econòmics de les administracions públiques, cosa que comportaria un repunt en els problemes associats al consum de drogues. En una roda de premsa en què s'ha presentat la Plataforma Podar, integrada per la pràctica totalitat d'entitats no lucratives que tenen com a l'objectiu la prevenció i atenció dels problemes de drogues i de les addiccions, s'ha posat de manifest que els serveis sobre drogues actualment són "escassos en recursos i en capacitat", i minimitzar-los més "seria perillós".

Els representants de la Plataforma, que atén anualment més de 260.000 persones i mou "aproximadament 200 milions d'euros a l'any", han destacat que si no es pot donar resposta als drogodependents que estan en programes de metadona o d'inclusió social "el risc és que la situació no estigui tan controlada i tornin a aparèixer elements que inquieten la societat espanyola". En la presentació de la Podar, el seu secretari general, Luciano Poyato, ha alertat sobre els greus riscos que la crisi econòmica pot provocar en les ONG sobre drogues, que gestionen amb el suport de diferents administracions una gran part de la xarxa assistencial: programes a la presó, de manteniment amb metadona, pisos d'acollida o de reinserció o programes per a menors, entre d'altres. Poyato ha destacat que des dels anys 80 les ONG sobre drogues han aconseguit minimitzar l'impacte social i sanitari dels consums de drogues i han donat resposta a nous problemes. Per la qual cosa, una retallada pressupostària posaria en risc el control i canalització social i sanitari assolit i, previsiblement, un augment de problemes com per exemple inseguretat ciutadana i augment de delictes.

El secretari de la Podar, Eusebio Megías, ha destacat que l'experiència demostra que en els moments d'estrès social augmenta el consum de substàncies que alleugen aquesta situació, i s'ha referit, concretament a les drogues legals com l'alcohol, els psicofàrmacs o els tranquilitzants.

En el cas de les substàncies il.legals, Megías ha dit que no és segur que n'augmenti el consum, ja que "són menys accessibles i més cares" i "estan lligades a la diversió", per la qual cosa ha comentat que l'impacte de la crisi en aquest sector és "més dubtós". Per Felisa Pérez, membre de la junta directiva de Podar, retallades econòmiques en aquests sectors provocarien un "deteriorament greu" de la situaciuació, les conseqüències del qual serien "catastròfiques". Segons Pérez, les subvencions a algunes comunitats autònomes han disminuït prop del 15% en el cas d'Andalusia, o el 5% en el cas de Catalunya, cosa que es tradueix en el tancament de centres de suport a drogodependents.

La Podar, que va néixer fa uns mesos, ha estat presentada avui amb motiu de la celebració, dissabte que ve dia 26, del Dia internacional contra l'ús indegut i el tràfic il.lícit de drogues.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT