PUBLICITAT

Joves escriptors

CÉSAR GARCIA // Historiador

Octavio Paz deia que la feina d'escriure té el 10% d'inspiració i el 90% de transpiració. Ell tenia a l'abast la biblioteca del seu avi i aviat va entrar en contacte amb la literatura i això el va impulsar a escriure de jove. Al 1990 li van concedir el premi dels premis, el Nobel. La majoria dels grans escriptors eren gent que havien començat llegint molt, impulsats per alguna persona o esdeveniment. No hi ha escriptura sense lectura.

Escriure és una bona manera de fer servir el temps els adolescents i joves. És una opció molt enriquidora que els allunya de la irrellevància dels jocs en llauna amb pantalla que solament desenvolupen habilitats manuals i visuals. Això és el que deuen pensar els professors del Departament de Llengua de l'Institut Espanyol, que fa 28 anys que convoca els premis literaris Sant Jordi. Aquest any hi han participat gairebé 500 adolescents. Un premi obert a obres escrites en català, castellà, francès, anglès i primera vegada, en portuguès, llengua present fa anys, la de Camoens, en els nostres car- rers. La diversitat lingüística del nostre país, sense oblidar mai que el català ha d'ocupar un espai privilegiat, és un bé del qual cal tenir-ne molta cura.

Promoure activitats culturals per a joves i no tan joves dóna la mesura de la vitalitat d'un país. El concurs de contes de Nadal, i últimament el concurs del Bus Exprés, són altres exemples de l'oferta de casa nostra. Passejar-se per les pàgines d'un llibre és una manera oportuna de conèixer el món al que els adolescents estan traient el cap. Reproduir aquest món en unes pàgines és projectar el propi jo. Escriure és una activitat que desenvolupa capacitats i obre la ment a l'enteniment dels altres i del món. Aquestes activitats de caire intel.lectual, perquè exerciten l'intel.lecte, són les que cal promocionar. Que hi hagi patrocinadors privats també és d'agrair. La societat filantròpica Bomosa és copatrocinadora del concurs literari de l'institut espanyol. Promocionar la cultura és un vessant imprescindible en qualsevol país que vulgui considerar-se avançat.

 

 




Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT