PUBLICITAT

Prince dóna l'esquena a internet

  • L'artista diu que l'ha titulat '20Ten' en referència a l'any en què estem perquè considera que és cabdal
SARA GÓMEZ

El cantant nord-americà Prince ha decidit boicotejar internet i les vies tradicionals de venda de música davant el llançament del seu últim disc, 20Ten, que es regalava ahir al Regne Unit amb els periòdics Daily Mirror i Daily Record, a banda de Bèlgica amb un altre diari. En una entrevista en exclusiva amb aquests tabloides --que s'ha anat publicat durant la setmana, fins ahir--, Prince assegura que Internet "està acabat" i que no veu cap motiu per lliurar la seva música a plataformes com ara iTunes, ja que "no pagaran un avenç per això".

L'artista defensa que l'estratègia triada per ell per donar difusió al seu nou àlbum és "la millor manera" de fer-lo, "sense llistes d'èxits, ni pirateria, ni estrès", i confia que molts artistes segueixin el seu exemple. A banda de cedir un total de 2,5 milions de còpies als dos tabloides britànics, Prince ha prohibit a les plataformes Youtube i iTunes l'ús de les deu noves cançons de 20Ten. Aquesta no és la primera ocasió en la qual el cantant renuncia al model de distribució a través d'Internet, ja que al 2007 ja va emprendre accions legals contra Youtube, eBay i The Pirate Bay per "apropiació indeguda" de les seves cançons.

L'autor de Purple rain arriba a comparar la xarxa amb la cadena musical MTV, en entendre que els dos van començar amb èxit per a després quedar "obsolets". Les reaccions de les seves admiradors fora del Regne Unit no s'han fet esperar, ja que, segons afirmen aquests tabloides, "milers de fans desesperats per aconseguir un exemplar estan suplicant als britànics que els enviïn una còpia del CD". No obstant això, la seva animadversió a Internet no és l'únic motiu pel qual Prince ha optat per aquesta particular manera de difusió. També apel.la a raons metafísiques.

"És meravellós poder regalar les meves cançons. Déu està ple d'amor i generositat i està escrit que tots hauríem d'actuar com ell", explica a l'entrevistador un espiritual Prince, que als 52 anys és un testimoni de Jehovà vegetarià que dedica unes sis hores al dia a llegir la Bíblia. A causa de la seva fe --que li ha "canviat la vida"--, Prince evita ara tocar en els seus concerts els temes d'alt contingut sexual que va compondre en els anys vuitanta i principi dels noranta, època en la va mantenir relacioni sentimentals amb personatges com ara Madonna, Kim Basinger o Carmen Electra, entre d'altres, i en la qual va arribar a cantar sobre mantenir 23 postures sexuals en una sola nit (Gett of).

L'artista va posar fi a aquesta vida d'excessos hedonistes a final dels noranta, quan la seva carrera es desinflava, després de la pèrdua del seu fill al 1996, sis dies després de néixer i enmig de la frustració que sentia a causa de les obligacions contractuals amb la discogràfica Warner. Llavors, el cantant va abraçar la fe cristiana i es va canviar el seu nom artístic per un símbol impronunciable que significava amor, cosa que va fer que calgués referir-se a ell com a "l'artista anteriorment conegut com a Prince" o "el símbol" fins a l'any 2000, quan finalment va recuperar la seva denominació original.

Sobre el seu nou disc, Prince comenta que l'ha titulat 20Ten, en referència a l'any en el qual estem, perquè considera que és un any "que realment importa" perquè representa "temps difícils" per al món. En l'àlbum, el polifacètic artista de Minessota, capaç de tocar més d'una vintena d'instruments, es manté fidel al seu particular estil, que fusiona el rock amb el soul, funky i r&b i que el va catapultar a la fama amb discos com ara Purple rain, When doves cry, 1999 o Let's get crazy.

La seva cançó preferida del disc és Future soul, que va ser gravada com una demo fa ja diversos anys, encara que Prince precisa que la "versió perfecta" del tema serà la que gravi en viu en un dels seus concerts. Prince, que ha venut unes 100 milions de còpies en tota la seva car- rera, avalada per set Grammys, va oferir ahir a París un concert en el qual va avançar en exclusiva aquests temes acabats de sortir de l'estudi i que componen l'àlbum número 27 de la seva carrera.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT