PUBLICITAT

Encaix

CÉSAR GARCIA

Gràcies per fer-nos oblidar els problemes, la crisi, els polítics". "La primera comunió, la meva boda i avui són els dies més feliços de la meva vida". Aquestes declaracions de dos personatges anònims diuen moltes coses. Per exemple, que el futbol podria ser l'opi del poble. Adorm l'enteniment, allunya les preocupacions, i encara que sigui efímer, fa sentir una sensació de plaer. Llavors tothom d'aquell país se sent més bé i fins i tot el consum es reactiva. Sembla que si Espanya guanya el Mundial, el seu PIB creixeria el 0,7 %.

El que ha crescut molt més és la sensació de patriotisme. A moltes ciutats els ajuntaments munten pantalles gegants, perquè la contemplació col.lectiva fa augmentar el sentiment nacional espanyol. La gran taca vermella complau la massa i els seus dirigents. La casualitat ha fet que coincideixin en el temps dos esdeveniments importants. Mentre a Catalunya la gent va omplir els carrers barcelonins per palesar els seu rebuig a la sentència de l'Estatut, a Espanya la final Copa del Món de futbol d'avui concentrarà centenars de milers d'espanyols.

La manifestació multitudinària per la nació ha estat una demostració de sentiment català. Les concentracions multitudinàries per la selecció expressen un sentiment espanyol. Tot són sentiments. La paradoxa es produeix quan el nucli que porta el pes del joc de la selecció espanyola està composat per jugadors catalans, que la impregnen del seu estil, el de can Barça. Àdhuc un català de soca, Carles Puyol s'ha convertit per als espanyols en el referent pel que fa a la fúria, la lluita i l'eficàcia. Uns han marxat darrere d'una senyera, els altres han vestit una samarreta.

Curiosament tots dos tenen els mateixos colors, però els costa molt encaixar. Són dos nacionalismes oposats que fa segles que no ho aconsegueixen. És una qüestió de poder, d'interessos oposats i de desigual nombre d'habitants. L'últim que han encaixat els catalans ha estat un altre gol amb una sentència castradora. Segur que continuaran lluitant per la seva nació.

Historiador. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT