PUBLICITAT

Temes per debatre

JOSÉ CAVERO

Es pregunta aquest dimarts el diari Veinte Minutos de què es parlarà en el Debat de l'Estat de la Nació, situat aquest any "a les postres" del Mundial de Futbol, després de la sentència del TC sobre l'Estatut o quan encara duren els ecos d'escàndols com la trama Gürtel o la detenció momentània del president de la Diputació d'Alacant. I és clara la seva resposta: encara que l'economia serà un tema principal, l'Estatut intentarà fer-li "ombra" en el Debat sobre l'Estat de la Nació que se celebrarà amb la "ressaca" de la manifestació contra la sentència del TC, 881 folis sobre la norma bàsica catalana.

Però també la corrupció que esquitxa a alguns partits, el pacte fallit per l'educació o la nova Llei de l'Avortament, juntament amb l'aturada de les infraestructures en algunes comunitats, o el finançament local, es podrien tractar en les dues sessions del debat. El text complet de la decisió del TC ja haurà arribat a les mans dels polítics catalans i se suposa que tant CiU com ERC i ICV aprofitaran les seves intervencions per introduir l'Estatut en el debat, sense oblidar-se de la primera cita electoral del calendari: els comicis autonòmics catalans. Tot indica que la discussió relacionada amb l'Estatut servirà també per demanar que s'acceleri la renovació dels magistrats del TC, ja iniciat en el Senat. A més, el TC s'haurà de pronunciar sobre l'altre assumpte que els partits voldran incloure en el debat: la nova Llei de l'Avortament, que la setmana passada va entrar en vigor i amb la qual discrepa especialment el principal partit de l'oposició.

Un dels assumptes prioritaris per a l'Executiu, el pacte per a l'educació, no ha tirat endavant, malgrat l'obstinació del titular de l'àrea, Angel Gabilondo, que s'ha trobat amb l'oposició dels populars. En política exterior, es parlarà del semestre de la presidència de la UE, i el Govern podrà presumir de la recent decisió de Cuba d'alliberar a 52 presos polítics.

El terrorisme tornarà a ser desbancat per l'economia, encara que els èxits policials de la lluita contra ETA i l'objectiu prioritari d'acabar amb la banda estaran presents en el discurs del cap de l'Executiu. I ja resolt el finançament autonòmic, toca el torn dels ajuntaments, que esperen una picada d'ullet del Govern, sobretot perquè les arques municipals continuen asfixiades.

De totes maneres, els ajuntaments continuen en espera d'un nou model de finançament i d'una llei que clarifiqui les seves competències. El Govern reiterarà la data de l'any vinent per a ambdós projectes. Tot i la repercussió que les retallades tindran en infraestructures, no hi ha dubte que es demanarà que s'imprimeixi més velocitat a projectes com l'AVE. Un altre assumpte col.lateral al qual es podria referir algun portaveu és la reforma electoral, ja que el resultat dels treballs de la subcomissió del Congrés que ha analitzat possibles modificacions de la normativa, no ha satisfet a tothom. Potser es plantejarà un avançament de les eleccions, i potser algun grup exigirà la remodelació de l'equip de Govern. Tota una "macedonia d'assumptes variats" en la qual els mitjans informatius discutirem qui guanya o qui perd.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT