PUBLICITAT

La lluita contra la tuberculosi

  • La sida és un factor de risc addicional associat i és un greu problema per als països subdesenvolupats
ROSA MENÉNDEZ

La batalla contra la tuberculosi avança, però a un ritme insuficient davant de la pretensió de reduir a la meitat el nombre de les seves víctimes per al 2015, amb la resistència als fàrmacs convencionals com a principal amenaça. Aquestes dades formen part del primer estudi sobre la tuberculosi que apareix avui a la prestigiosa revista científica The lancet, que començarà amb aquest una sèrie d'articles sobre la principal causa de mort en els grups d'edat més productius.

Segons les últimes estadístiques, 1,8 milions de persones moren per tuberculosi cada any. Com a dada positiva, sis milions de malalts van poder ser salvats des del 1995 gràcies a les millores en els programes de control d'aquesta malaltia. Els casos de tuberculosi activa s'estimen en 11 milions, dels quals el 95% es troben en països pobres o en vies de desenvolupament. El doctor Mario Raviglione, director del departament sobre tuberculosi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va presentar ahir les conclusions de la publicació científica, en la qual es reconeix que hi ha un estancament en la detecció de casos i que els avanços a l'Àfrica resulten, fins a cert punt, desesperants.

Des del 2004, el declivi en la incidència de la tuberculosi és de tot just l'1% anual al món, un ritme massa lent com per rebaixar a la meitat els casos al 2015. La incidència de la malaltia se situa actualment en 139 casos per cada 100.000 persones, en què el 80% es concentra en 22 països, entre els quals figuren potències emergents com ara el Brasil, la Xina, Rússia i l'Índia.

Un altre vessant en el qual els avanços han estat relativament moderats ha estat el de la detecció, amb el 39% de casos de tuberculosi activa que no són detectats. La gran amenaça relacionada amb els intents per controlar la tuberculosi és la propagació de la seva versió resistent a diversos medicaments convencionals i que suposa, segons les últimes xifres disponibles, el 3,6% dels casos (440.000) a l'any a escala mundial.

L'estudi adverteix que "sense una inversió significativa en tecnologia i capacitat de prevenció, diagnosi i tractament, la tuberculosi multiresistent (TB MDR) es convertirà en el tipus dominant en les pròximes dècades". Tot això sense comptar un tercer tipus de tuberculosi que és àmpliament resistent als fàrmacs (TB XDR) i per a la qual pràcticament no existeix tractament.

ELS CIENTÍFICS
assenyalen que si el tractament per a la tuberculosi és relativament complicat per requerir quatre medicaments durant sis mesos, el tipus TB MDR necessita set fàrmacs que han de ser administrats durant almenys 24 mesos. També hi ha un abisme entre el cost de l'un i l'altre tractament, que és de 20 dòlars per pacient amb el primer tipus de tuberculosi i de 3.500 dòlars en el segon grup. L'estudi assenyala també que abans es creia que la tuberculosi MDR es desenvolupava a causa de tractaments inadequats en pacients amb la tuberculosi habitual, però ara se sap que es pot contagiar i afectar fins i tot persones que mai han estat exposades a medicaments contra aquesta patologia.

La sida és un factor de risc addicional associat a la tuberculosi i és un greu problema, principalment a l'Àfrica, on les persones infectades són 1,4 milions, de les quals menys d'una quarta part han estat identificades pels sistemes de salut. Així com la sida augmenta fins a 20 vegades el risc de tuberculosi, la malnutrició, la diabetis i el consum de tabac i alcohol incrementen l'amenaça entre dues i tres vegades. S'estima que a Rússia (on el consum d'alcohol és alt) un terç dels casos actius de tuberculosi està associat a aquest hàbit, mentre que a l'Índia i la Xina el 20% de casos està vinculat amb el tabaquisme.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT