PUBLICITAT

Jocs nuclears

ELISENDA VIVES // Historiadora

Sembla que els països potents del segle XX no estan preparats per als canvis del segle XXI. Amb els països emergents, s'ha de fer front a la paradoxa entre un projecte mundial igualitari, amb la intenció que tothom tingui la capacitat de resoldre els seus problemes, i l'aparició de bons alumnes en la política de mercat, que van per lliure. Turquia i Brasil fan una aliança impensable, com ho havia estat l'expansió de la Xina a l'Àfrica i a l'Amèrica Llatina, davant d'un tema tan delicat com és l'energia nuclear.

La simplificació i esquematisme d'àrees regionals geopolítiques dificulta l'obertura d'expectatives d'acord. Tot queda lluny d'una actitud pròpia d'aquella Realpolitik, el pragmatisme. La tasca dels negociadors dins i amb l'Agència Internacional d'Energia Atòmica, en qualsevol vessant, no ha de ser gens fàcil. La Xina i Rússia s'alineen amb els Estats Units, en contra dels projectes iranians, que reben el suport turc i brasiler. Arreu hi ha aliances particulars, però el tema de l'energia nuclear necessita plantejaments, explicacions i criteris molt clars, sense apriorismes, que és un dels impediments per estudiar objectivament una situació.

Vistos els esdeveniments dels dar- rers anys, la lentitud de les decisions davant dels interessos i la dubtosa clarividència en les actuacions polítiques occidentals, és difícil mantenir un lideratge polític, moral i pragmàtic en circumstàncies tan confuses com són les d'avui. Pot passar, i ha passat, que els més alts responsables diguin una cosa i en facin una altra, que no s'honorin els compromisos, que es facin maniobres ocultes, que sigui necessari utilitzar camins indirectes.

Si mirem els països dels titulars, les aliances creades en aquest afer nuclear iranià poden interpretar-se com un enfrontament nord-sud, però també demostren com hi ha altres motius per associar-se i defensar les noves relacions del panorama internacional. Els recursos naturals, les fonts d'energia, magnetitzen les enteses entre països. Avançats en la tecnologia, els motius dels conflictes són encara ben primaris.

 [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT