PUBLICITAT

Sempre estem millor

JOAN RAMON BAIGES
PERIODISTA

La cèlebre fase en conya dels polítics després d'unes eleccions afirmant que «hem guanyatperdut» és la forma més clara d'expressar que aquests privilegiats que ens governen utilitzen un llenguatge críptic amb l'objectiu no de dificultar l'entesa, sinó per fer entendre el contrari del que passa.

Una persona podia estar dijous passat menjant un tros de pa com a únic àpat en tot el dia mentre llegia un titular a La Vanguardia en gran: «Fi de la recessió». Total, perquè l'economia creix a Espanya un 0,1% durant el tercer trimestre, una dada com perquè el 26% d'aturats comencin a destapar una ampolla de cava, però del bo, xampany francès. És igual el lloc, tan s'hi val si és Espanya, els EUA o Andorra. Sempre hi ha un punt de vista per agafar-s'hi, segurament perquè al final qui mana i pren les decisions és la plutocràcia.

Quedem-nos a Andorra, que ens queda més a prop. L'atur va augmentar un 18% el setembre. Dada nefasta, al meu entendre –no sé que pensaran vostès. Però és clar, si la comparem amb la de l'any passat és bona, perquè és inferior.

Admeto en públic la meva ignorància. Ho sento. Permetin una mera comparació. Jo, o vostè –tan s'hi val– cau dos metres per un pou. ¿Oi que és una mala notícia? Si després torna a caure, però en aquest cas mig metre, ¿és bo o dolent? Sumi. Està més a prop del fons, més abaix, sinó és que ja hi ha arribat. Ha caigut 2,5 metres. ¿Ho traduïm al llenguatge dels que manen? Doncs miri, vostè està millor que abans, no es queixi. En comptes de caure dos metres ha millorat i només ha caigut mig. Ja ho veu!

Digueu-me demagog. M'és igual. No hi ha per on veure una escletxa de llum. Una simple espurna. I ens havíem quedat a Andorra, que no serà precisament el país que farà de locomotora. Si passem fronteres la situació és caòtica, els polítics ineptes, i la que talla el bacallà, la senyora Merkel, la que ha arruïnat a milions de famílies. Mirin-s'ho com els polítics. Autoenganyuin's. Almenys respiren i no estan enterrats sota un metre de terra. En aquest cas seria igual la fondària.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT