PUBLICITAT

No anem gens bé...

  • La primera entrevista del nou curs polític al cap de Govern m'ha fet tornar a la més trista realitat
ANTÒNIA ESCODA

Setembre, comença el nou curs escolar, el nou curs polític..., i per tant escolto, amb un gran interès, la primera entrevista del curs al cap de Govern, Jaume Bartumeu. Com que sempre seré una ingènua (no tinc remei-), he de dir que l'escolto amb una certa curiositat, amb una certa il.lusió, de sentir, potser, alguna cosa nova que ens pugui fer pensar en un canvi, en una solució per sortir d'aquest impàs en què semblem estar immersos.

EL QUE HE sentit m'ha fet tornar a la trista realitat. Han estat tot un seguit de desqualificacions: lIantic president de la FACA utilitzava l'associació per fer política (per a més inri, política d'ultradreta); el director de Vallnord no es pot pronunciar, ja que (sempre segons Jaume Bartomeu), ha portat la seva empresa a la ruïna; el SAT2TICO són tres afiliats; el SAT no entén que no es poden fer convenis col.lectius dins del privat per la manca d'afiliats; la representant dels cònsols a la Taula de Turisme i Comerç l'utilitza per fer-hi "oposició";...

¿Hi ha algú en aquesta taula que sigui del gust del cap de Govern?

Segons la premsa (els Verds no hi tenim lloc, en aquesta taula, ni a cap altra...), dita taula va reclamar l'anul.lació del decret de tancament dels diumenges. No entraré ara aquí a discutir el decret d'horaris comercials, tot i que el Verds pensem que la conciliació de la vida laboral i familiar és alguna cosa més que el tancament de nou tardes de diumenge a l'any.

El que sí que ens sobta és aquesta manca de reconeixement de la tasca de la societat civil: no es pot desacreditar d'aquesta manera el ciutadà, que d'una manera o altra participa a la vida política.

SI DES DE L'APA
del Pas de la Casa no haguéssim fet política en el seu moment, els autobusos escolars encara passarien potser pel port d'Envalira; si l'Associació de Veïns i Comercients del Pas de la Casa no s'hagués mobilitzat, encara pagarien el túnel d'Envalira a plena tarifa; si els empresaris d'Allotjaments Turístics no haguessin reaccionat, haurien tancat els apartaments moblats; si des d'alguns col.lectius (entre els quals els Verds) no haguessin reclamat la igualtat en les donacions de sang, ningú no hauria mogut ni un dit per negociar amb els bancs de sang catalans;...

Tots aquests sí, i molts més, han fet possible que la societat andorrana vagi evolucionant. I sí, és necessari que la societat civil intervingui en la política, però és necessari també, que des de les institucions s'estigui disposat a escoltar-la. D'això se'n diu democràcia participativa.

No n'hi ha prou de convocar taules, també cal tenir en compte tot el que s'hi treballa, i en tot cas és imprescindible oposar-hi arguments que no siguin desqualificacions personals.

El pitjor de tot plegat és que tot això em sembla de ben mal auguri pel que fa a la capacitat de negociació d'aquest Govern.

Presidenta dels Verds Andorra. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT