PUBLICITAT

¿Parlem Portuguès?

  • La comunitat portuguesa ha d'estar agraïda al Lycée per oferir l'opició d'incororar la seva llengua al curriculum
JOSEP MANEL DA SILVA

Més de 250 milions de persones arreu del món parlen la llengua portuguesa. Aquesta és, de fet, la tercera llengua europea més parlada fora d'Europa després de l'anglès i l'espanyol. El portuguès és present als diferents continents i és, també, la llengua de treball de diverses organitzacions internacionals. Val a dir que quan parlem d'una llengua, tot i que aquesta representa un instrument de comunicació, simbolitza i vehicula també la cultura, en aquest cas concretament, la cultura de més de 13 000 portuguesos residents al Principat d'Andorra, que conviuen en un diàleg permanent amb la cultura andorrana.

Com a ciutadans portuguesos residents fora del nostre país, representem els valors de la "portugalitat", utilitzant la nostra llengua i transmetent els valors ancestrals de la nostra història i cultura. Però, a la vegada, som també partícips i destinataris de l'estratègia d'internacionalització de la llengua portuguesa. De fet, el Govern portuguès ha definit una política d'internacionalització del portuguès que ens responsabilitza a tots. Un dels instruments d'aquesta política és exactament l'ensenyament de la llengua lusa. Aquest treball no tan sols està adreçat i pensat per als fills de les famílies portugueses residents a Andorra, sinó que també a totes aquelles persones que vulguin dominar i conèixer una llengua de pau, de negocis, de diplomàcia, de cultura i de ciència.

Setmanes enrere, un diari d'Andorra va divulgar el resultat d'un sondeig realitzat, presumptament, a 678 persones. Segons la conclusió d'aquest sondeig, el 79% dels votants espontanis no han cregut necessària la integració del portuguès com a opció curricular dins del sistema escolar andorrà. Creiem que no hem d'especular sobre els objectius d'un sondeig d'aquest tipus, ni tan sols treure'n conclusions precipitades, sobretot quan hi ha una falta d'informació generalitzada sobre aquest tema.

AIXÍ, TENINT EN
compte que els residents portuguesos representen el 16% dels residents del Principat, i en els cas que el nombre de votants fos representatiu de l'univers andorrà, es podria considerar que a part dels portuguesos, una part de la població d'Andorra està d'acord amb la integració i introducció del portuguès com una llengua d'opció en els diferents sistemes educatius, ja que el 21% de les respostes han estat favorables. És, de ben segur, molt important que la comunitat portuguesa donem a conèixer, a la societat que ens acull, el que som com a poble, com ens sentim a Andorra i quines són les propostes que ens agradaria fer perquè la nostra integració cultural estigui encara més en harmonia amb la societat plural i diversa que representa el país que ens acull.

Fa deu anys que l'ensenyament del portuguès a Andorra es dirigeix essencialment als fills dels portuguesos residents al Principat. Tot i així, dins de l'àmbit de la política d'internacionalització de la llengua portuguesa ja esmentada anteriorment, la prioritat definida pel Govern portuguès, correspon a introduir i implementar el portuguès com una llengua d'opció curricular, valorant el seu aprenentatge tant lingüístic com cultural. Creiem que la implantació de l'ensenyament del portuguès com a opció curricular és una manera d'acostar els dos pobles. Per això aquesta proposta ha de ser acceptada i recolzada. Aquesta estratègia no és exclusiva per a Andor- ra, tot i que aquest sigui el cas particular que ens interessa en aquest article, ja que som una comunitat significativa i els nostres fills representen mes de l'11% de la població escolar del Principat.

L'ENSENYAMENT
del portuguès integrat en els diferents sistemes educatius es justifica cada cop més, no solament pel nombre de persones que parlem aquesta llengua, sinó que també a causa de la vocació universal d'aquesta llengua. Ha estat aquesta vocació universal que ens ha fet arribar a l'hemisferi sud i descobrir el Brasil, el país més gran de parla portuguesa, que ens ha fet arribar a l'Àfrica, on Angola, Moçambic, Guinea i Cap Verd parlen la nostra llengua, i fins i tot a Oceania: a Timor Oriental es parla la llengua lusa.

Portugal fa una inversió considerable pel que fa l'ensenyament del portuguès a Andorra. I val a dir que indirectament aquesta inversió reverteix en l'economia del Principat. Però aquesta inversió té com a principal objectiu la manutenció de la cultura portuguesa i representa també un suport important a la comunitat lusa. Suport que s'entén millor si traduïm aquesta inversió en valors concrets. Els més de 600 alumnes que estudien portuguès al Principat representen per Portugal un cost mensual mitjà de 26,79 euros per alumne. Considerant les despeses dels alumnes i els salaris dels professors destacats per dur a terme aquesta tasca, Portugal investeix un valor anual d'aproximadament 195.725,00 euros per mantenir viva la seva llengua i la cultura. Tot i així vol anar encara més enllà. Efectivament, les prioritats actuals no anul.len l'atenció a la comunitat portuguesa, sinó que amplien l'oferta d'aquest ensenyament, representant estratègies i instruments de divulgació del portuguès.

En aquest sentit, la comunitat portuguesa d'Andorra ha d'agrair la iniciativa del Lycée Compte de Foix que, el proper curs escolar 2010/2011, oferirà als seus alumnes el portuguès com a opció de llengua viva 2 o 3 (LV2 o LV3 ). Esperem que aquest exemple del sistema francès animi els altres dos sistemes i acceptin introduir progressivament el portuguès com a llengua d'opció curricular.

És important recordar que el domini de diferents llengües és una qualitat i un avantatge per a qualsevol ciutadà que vulgui tenir èxit i moure's en aquest món global en què vivim.

Conseller de les Comunitats portugueses d'Andorra. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT