PUBLICITAT

100 anys de patronatge de la Verge de Meritxell

  • El Consell va voler que se celebrés la Diada Nacional el 8 de setembre, dia de les marededéus trobades
JOAN ENRIC VIVES
ARQUEBISBE D'URGELL I COPRÍNCEP D'ANDORRA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

Aquest 13 de maig de 2014 es compleixen els 100 anys de la declaració pontifícia de la Mare de Déu de Meritxell com a Patrona principal de les Valls d'Andorra, per part del Papa Sant Pius Xè, a través del Cardenal Martinelli. Des de segles immemorials que era estimada i invocada, però ara fa 100 anys es coronava per part de l'Església un camí de fe i esperança, ben arrelat en l'ànima andorrana i les seves tradicions. És un motiu de gran alegria per a tot el nostre Principat d'Andorra. La Mare de Jesús és Mare i Protectora de tots els andorrans. En donem gràcies a Déu! I ja buscarem la manera de fer-ho de forma més solemne en la propera festa del 8 de setembre.

La gran devoció i admiració cap a la Verge de Meritxell al llarg dels segles XIX i XX, i el goig pel sentiment nacional dels habitants d'Andorra, van portar el Consell General de les Valls, quan n'era Síndic el canillenc M.I. Sr. Nicolau Duedra, el 24 d'octubre de 1873, a declarar oficialment i per unanimitat la Mare de Déu de Meritxell com a Patrona de les Valls d'Andorra. Ho anunciaven així: «De complert i unànim acord consigna el fet que Nostra Senyora de Meritxell és considerada per a les Valls d'Andorra com a Patrona i especial Protectora seva des de temps immemorial». Aquest fervor féu que el bisbe-copríncep Joan Benlloch, el 14 de març de 1914 demanés oficialment aquest patronatge, que arribà al maig de 1914, després de 40 anys d'espera per convulsions de l'època i desavinences, però finalment es produïa la confirmació pontifícia del seu patronatge. El Consell, joiós per la notícia, va voler que aquell moment se solemnitzés i acordà que se celebrés la Diada Nacional de les Valls cada 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge Maria. Anys més tard el 8 de setembre de 1921, essent bisbe-copríncep Justí Guitart, fou coronada canònicament la seva Imatge pel seu amic, el Cardenal arquebisbe metropolità de Tarragona, Francesc Vidal i Barraquer. Cada 8 de setembre, el nostre poble andorrà viu una festa d'unitat i concòrdia on la Mare de Déu és la protagonista absoluta. Tot gira al voltant de Meritxell, la Mare celestial de tots. Milers de persones i famílies senceres peregrinen fins al Santuari, per donar gràcies i manifestar el seu sentiment d'alegria i entusiasme. Li posem en mans de Maria les nostres preocupacions i necessitats, les nostres penes i alegries, i tot el que li cal a la pàtria andorrana. Jo també ho vaig fer. El mateix dia que vaig prestar el jurament de la Constitució Andorrana davant el Consell de les Valls el 10 de juliol de 2003 a la tarda, vaig voler pujar a Meritxell a pregar pel nostre país i pel meu servei com a Copríncep que encomanava a la Patrona.

La Mare de Déu de Meritxell (llum del migdia) sempre acull tots els andorrans i tots els visitants i pelegrins. És la Reina, Mare del Rei de l'univers, que descansa tranquil i serè a la seva falda, per ajudar tothom. Ella és la Seu de la Saviesa (“Sedes Sapientiae”) on reposa Jesús Infant, el Rei de tota Veritat, el qual amb una mà sosté els Evangelis, la Paraula que dóna Vida, i amb l'altra acull els pelegrins. La Mare del Senyor de l'univers, que té els ulls grans i oberts, va ornada amb vestits reials i coronada amb una corona amb un ull, que mostra la predilecció divina, però calça esclops d'humil muntanyenca (l'estimem també com la Verge dels esclops) perquè mai no deixa de ser la humil serventa del Senyor, que en tot vol que es faci la voluntat de Déu.

Ara que es compleixen els cent anys del seu Patronatge, acudim a la seva protecció. Ella amb la seva desproporcionada mà dreta allargada misericordiosament envers tots aquells que acudim amb fe i devoció a la seva protecció, ens fa conèixer que podem estar confiats que Ella sempre ens defensarà i ajudarà. Preguem-li amb fe i tendresa, per les necessitats i reptes personals, familiars, parroquials i de tot el país en procés de canvi, perquè ens fou donada com a Mare al peu de la Creu i, Assumpta al cel, prega sempre per nosaltres. H

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT