PUBLICITAT

¿A la recerca d'una literatura nacional?

  • Pot desaparèixer el país i la llengua continuar existint (les repúbliques bàltiques durant la URSS) o a l'inrevés
JOSEP CARLES LAINEZ

En parlar de literatura, o de certes literatures, algunes preguntes esdevenen forçoses: ¿Tenen sentit històries literàries en zones restringides d'àmbits lingüístics ja per si minoritaris? ¿Són operatives? Responen a la realitat? ¿Quin seria l'objecte d'aquestes obres? ¿Podrien fomentar alguna mena de secessió? ¿Quan són justificables? ¿Quina serà la voluntat final: descriptiva, política, nacionalista, informativa-? ¿Hi ha marcs geogràfics que, degut a la seva petitesa, han d'estudiar-se sempre tangencialment o subsidiaris dels països de referència? ¿I si n'hi ha poc, d'allò analitzable, no seria aquesta escassetat de títols un factor que incita a l'anàlisi pregona?

Totes aquestes preguntes hem de plantejar-nos-les si el nostre objecte de recerca l'acotem en allò que no pot rebre un altre nom que el de literatura andorrana, és a dir, l'estudi dels autors i de les obres creades al nostre país al llarg dels segles. Què en sortirà, d'això, serà un tema distint. De tota manera, sigui poc o molt, la creació literària és quelcom progressiu, una work in progress genèrica que només admet un punt final: quan s'ha extingit la llengua o el país ha desaparegut. I en tots dos casos, encara se'n podrien fer algunes remarques: pot desaparèixer el país i la llengua continuar existint (les repúbliques bàltiques durant l'època soviètica) o a l'inrevés (per no deixar els petits països d'Europa, el cas de Mònaco). Afortunadament, el Principat d'Andorra encara és (ben) lluny de qualsevol d'aquestes opcions.

En la sèrie d'articles que avui començo, intentaré donar cullerades breus, i de cops sucoses, a les obres literàries que conformen el que hom denomina literatura andorrana. L'objectiu és fer accessible una visió crítica, però alhora compromesa amb les nostres necessitats, dels llibres que autors nascuts i/o criats al país, nascuts fora però nacionals, o nascuts fora però residents, han publicat des d'Andorra o per a Andorra, bo i bastint un corpus literari no gaire ampli encara, però ja amb les seves fites.

L'anàlisi d'obres o d'escriptors alternarà amb textos de caire més assagístic i amb imprescindibles referències històriques i socials.

Em proposo, doncs, un recorregut no pas cronològic per les millors obres literàries andorranes. Sobre aquesta afirmació, cal puntualitzar un parell de coses.

EN PRIMER LLOC
En primer lloc, concep la producció creada al Principat sense supeditar-la a cap altre espai. Açò no vol dir trencar ni diferenciar artificialment, sinó, diguem-ne, posar en quarantena i destriar el desig de la realitat: la literatura andorrana pot apropiar-se d'obres d'altres països (com fa la literatura hispanoamericana amb els diaris de Cristòfor Colom), però això haurà de circumscriure-ho a dates força concretes, i no realitzar-ho sense criteri. Segonament, i a pesar de l'obvietat de la sentència, la literatura andorrana s'ha escrit, s'escriu i s'escriurà, en català. Per aquest motiu ni tan sols fregaré els títols publicats en altres idiomes, no només perquè, com ja deia Ausiàs March, un oronell l'estiu no denuncia, sinó perquè el sintagma literatura andorrana en francès/espanyol em resulta, i és, un oxímoron.

Sobre la literatura andorrana, vostès disposen d'articles en obres col.lectives, de volums de referència inexcusable tot i no ser sobre literatura (Editorials i societat a Andorra (1945-1994) de Pere-Miquel Fonolleda), d'assajos que són peça d'estudi i d'informació, d'algun diccionari (l'Enciclopèdic d'Àlvar Valls)- i d'un llibre bàsic que contempla la nostra literatura des d'una perspectiva abraçadora: Andorra cap a la literatura de Miquela Valls. Tot i reconèixer la vàlua d'aquests precedents, desitjo que els meus articles els donin una visió renovada de les nostres lletres i de la seva transcendència. Estudiar Andorra és sempre fer país.

Filòleg i escriptor [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT