PUBLICITAT

La 'Gran Rue', el punt àlgid de la festa

  • Una explosió de colors, ball i música s'apodera de Berlín en el seu Carnaval de les Cultures
XIMO ALBORS

Milers de persones es van enfundar ahir en colorits vestits i, al ritme de músiques multiètniques, van convertir en una gran festa els carrers del barri berlinès de Kreuzberg amb la Gran Rue, la cavalcada i punt àlgid del Carnaval de les Cultures del Món.

Carrosses, globus, disfresses, alegria i color, molt color, van animar la desfilada en la qual participen entorn de 100 comparses i que va començar puntual al migdia des de la plaça de Hermannplatz. La multitudinària desfilada no conclou, tal com és tradicional cada any, fins a ben entrada la matinada. Vestits amb els vestits típics de cada país o de cada regió, i amb provisions de menjar i beguda, cada participant desfilarà una mitjana de cinc hores, des que comença la processó i fins que arribi al final del recorregut, a la Yorkstrasse, segons l'organització.

ENTORN DE 5.000
persones, residents a Berlín o vinguts de diverses parts del món, participen directament en la cavalcada, mentre que mig milió d'espectadors s'amunteguen en els carrers per observar les representacions, escoltar música o atendre les proclames de les diferents comparses en la gran festa errant. Missatges de pau i solidaritat s'amaguen entre les diferents carrosses, que les comparses han preparat especialment i que, a força de colors, teles, flors, purpurina, plomes i originals creacions, aconsegueixen cridar l'atenció de tots els que s'acosten a veure la cavalcada.

Un ocell gegant amb plomes reals, un camió amb al.lusions flamenques, recreacions d'una selva amb les seves feres o una plataforma amb dues figures gegants pintades en fang blanc són algunes de les car- rosses més cridaneres que van desfilar ahir per Kreuzberg. La música en directe va ser el denominador comú de la majoria de comparses, entre les quals van destacar les llatinoamericanes, que van desfilar al so de ritmes frenètics i balls encomanadissos. Des del Brasil fins al Japó, passant per la Índia, Palestina i la Xina, i amb una àmplia representació de les cultures existents a Àfrica, els cinc continents van estar representats en la gran festa berlinesa de la multiculturalitat.

Aquest any en la Gran Rue va participar també una representació de Catalunya, en la qual animats per un grup de música tradicional i altre de samba, uns 50 catalans van ballar pes carrers del recorregut, al llarg de més d'un quilòmetre. La comunitat catalana anava acompanyada d'un gegant i uns capgrossos, figures que van tenir molt èxit durant el recorregut, ja que, segons va dir a Efa la comparsa, és una de les poques vegades que s'ha pogut veure a Berlín aquest tipus de personatges.

El bon temps es va posar de part dels festejos i el sol va voler tenir també el seu protagonisme en la desfilada. Ball, música i bon ambient van ser les bases de la cavalcada d'ahir, a més de la fórmula perfecta per aconseguir fer d'aquesta festa una de les més multitudinàries de les que se celebren a Berlín. La d'aquest any és la cavalcada número 15, després que el 1995 comencés una celebració que ressalta la diversitat cultural i ètnica existent a Berlín des de la caiguda del Mur en 1989 i la reunificació d'Alemanya un any després.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT