PUBLICITAT

Inversió, el motor aturat d'Europa

  • A la vista de les dades, l'OCDE conclou que la UE necessita crear un entorn favorable per a la inversió
JOAN PAU MIQUEL

L'estat de salut de l'economia europea preocupa, i com més va més preocupa, a mesura que les dades i anàlisis sobre aquesta no fan sinó reforçar el temor que Europa s'estigui convertint en un llast per a la recuperació de l'economia mundial. La mateixa Comissió Europea reconeixia en el seu informe de tardor, publicat a principis de novembre, que la UE presenta una trajectòria de recuperació molt feble, amb un ritme molt per darrere de la reactivació que estan exhibint altres economies desenvolupades. També des d'una perspectiva històrica, el creixement europeu és decebedor si es compara amb altres exemples de recuperacions posteriors a crisis financeres, fins i tot en els casos en què la reactivació va ser més lenta i fràgil. Sense símptomes d'una veritable recuperació, fa la sensació que la crisi està enquistada, situació que s'està convertint en un autèntic fet diferencial de l'economia europea. Preocupa, en especial, la feblesa d'una inversió obligada a ser el motor de la recuperació a Europa, però que no acaba d'engegar.

Aquesta «malaltia» de l'economia europea està sent objecte d'anàlisi des de diferents àmbits econòmics, i en aquest sentit resulta particularment interessant l'estudi de l'OCDE, publicat també a començaments de novembre, sobre l'evolució dels fluxos d'inversió estrangera directa (IED) a la UE (International investment in Europe: A canary in the coal mine?). Es tracta d'una anàlisi molt valuosa, perquè les sortides d'IED d'un país són una bona mesura de competitivitat internacional, en fer palesa la capacitat de les seves empreses d'actuar en els mercats internacionals. Igualment rellevants són les entrades d'IED a un país, doncs evidencien la confiança dels inversors en l'evolució de l'economia destinatària en el llarg termini.

Considerant que la dinàmica de l'IED d'una economia és un bon indicador de la competitivitat internacional i de la capacitat de creixement en el llarg termini, la conclusió que s'extrau de la seva evolució a la Unió Europea resulta molt preocupant. Les xifres demostren que la UE va ser una de les regions més afectades per la caiguda dels fluxos d'IED durant la crisi financera mundial, amb l'agreujant que en el seu cas no s'ha produït una recuperació d'aquests fluxos, al contrari del que va passar en altres economies desenvolupades. Així, l'any 2013, les entrades d'IED a la UE eren un 72% inferiors a les de l'any 2007, mentre que en el cas de les sortides d'IED aquest descens van ser del 80%.

És rellevant destacar que aquestes tendències contrasten amb les observades a la resta del món, on la recuperació dels fluxos d'IED va començar l'any 2010 i a dia d'avui ja s'han recuperat els nivells de precrisi. A més a més, el pitjor comportament relatiu de la Unió Europea es manté si la comparació es limita al grup de països desenvolupats. De fet, des del 2010, la participació de l'OCDE no-UE en els fluxos d'entrada i sortida d'IED va superar la de la Unió Europea, invertint la relació històrica entre ambdós grups, i va estar marcada per una participació tradicionalment majoritària dels països UE en els fluxos d'inversió internacional.

Una mica sorprenent resulta, a més, el fet que la principal font del col·lapse tant de les entrades com de les sortides d'IED als països de la Unió Europea ha estat la mateixa UE, fet que indica una clara manca de confiança dels inversors europeus en el seu mercat regional. Així, l'OCDE destaca que, mentre abans de la crisi les inversions intra-UE representaven al voltant del 70-80% de les entrades d'IED a la regió, actualment aquest percentatge s'ha reduït al 30%. A més a més, l'OCDE descarta la idea que els causants d'aquest descens hagin estat les economies perifèriques que han protagonitzat la crisi a Europa. Al contrari, han estat les grans economies europees les que han concentrat les caigudes dels fluxos d'IED entre el 2007 i el 2013, explicades en un 55% pel grup format per Alemanya, França i el Regne Unit, enfront de la contribució del 8% del grup format per Portugal, Irlanda, Grècia i Espanya.

A la vista de les dades, l'OCDE conclou que la UE necessita urgentment crear un entorn favorable per a la inversió que freni la caiguda estructural d'IED a la Unió Europea. Recorda que els inversors valoren les regles predictibles, obertes i transparents que resulten d'una bona regulació. El risc de no prendre mesures és seriós i l'OCDE adverteix que la UE pot entrar en un cercle viciós en el qual la pèrdua de competitivitat i d'inversió es retroalimentin mútuament.

En aquest context, és bo recordar que Andorra ha fet els darrers anys avanços significatius per afavorir l'entrada d'IED al país, gràcies a la llei d'inversió estrangera que va entrar en vigor el juliol del 2012 i que va representar un important avanç per a l'obertura econòmica del país. La inversió generada a Andorra des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, superior a 64 milions d'euros, no ens ha de fer ignorar la necessitat de continuar treballant per fer més atractiu el nostre país per als inversors internacionals i estimular així una de les principals fonts de creixement econòmic i benestar social.

Conseller delegat

Banca Privada d'Andorra



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT