PUBLICITAT

Rics i poderosos

CARLOS CARNICERO

El Govern segueix donant continus símptomes de descoordinació i, a més, apareixen també indicis clars de divisió. A la vicepresidenta Elena Salgado molts membres de l'Executiu la consideren una talibana ja des de la seva època del Ministeri de Sanitat, d'on va haver de sortir entre la indignació dels vinicultors i les molèsties d'altres membres d'aquell Govern que no comparteixen els seus credos liberals però radicals.

La seva línia de resistència a apujar impostos a les rendes més altes ha estat objecte de contradiccions per part d'altres polítics amb pes en el Govern com ara Manuel Chaves i José Blanco.

Al final, amb el decret sense redactar la vigília del Consell de Ministres, s'han produït unes declaracions del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que indiquen que el concepte de rics està clarament equivocat. I a més, la vicepresidenta Salgado ha dit que la reforma es farà quan "sigui oportú".

Encara que pugui semblar obscè per a qui està a l'atur o no pot pagar la hipoteca, un milió d'euros entre renda i patrimoni no fa ric ningú. Succeeix que la revaloració d'immobles, que ara mateix seria difícil de traduir en diners, fa que un patrimoni d'un milió d'euros no asseguri folgança econòmica. Els rics són altres. Alguns són rics i famosos i es passegen pels santuaris de la moda; uns altres estan discretament agotzonats en els seus consells d'administració: però hi ha alguns exemples clars que no es toquen perquè són rics, no famosos, però sobretot són poderosos.

És el cas de consellers de banc que tenen una pensió adjudicada per ells mateixos de més de 50 milions d'euros; executius que guanyen a l'any entre 3 i 16 milions d'euros.

Aquests patrimoni i aquestes rendes són les que en realitat caldria revisar, amb dos objectius clars i bàsics: un, recaptar més en situació de fallida, i dos, demostrar a les classes menys poderoses que els sacrificis són per a tots. Però aquests vímets, ni Elena Salgado ni José Luis Rodríguez Zapatero s'atreviran a tocar-los.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT