PUBLICITAT

La concepció del 13

  • Un anunci d'un bingo ens convida a canviar la nostra percepció sobre aquest número
BRU NOYA
PERIODISTA

Periodic
Foto:

Seduït, engalipat i corprès per l'anunci de prepara't, la teva concepció del 13 canviarà que fa esment al tretzè aniversari d'una sala de bingo del país, he decidit operar-me un dimarts 13. L'hipocondríac més gran d'aquest país anirà, aquell dia del proper mes de gener, al quiròfan amb la mateixa facilitat que el petit Nicolás entrava a la sala de tapissos del Palacio Real de Madrid; quan abans millor. No sigui el cas que ens privatitzin la sanitat i que Rosa Ferrer es converteixi en ministra del ram. Vaig prendre la decisió, però, abans de llegir, a la revista British Medical Journal, el recull de les investigacions més absurdes i extravagants de l'any 2014.

A tothom li agrada fer llistes. Jerarquitzar elements aliens a nosaltres, amb l'únic condicionant del nostre criteri, és una de les tasques més agradables amb les quals es troba l'ésser humà. Així, de les que proposa la revista, destaco la de si és cert que la gent d'esquerres fa més esport que la de dretes, tot i que a Andorra no serveix gaire perquè els ministres de Demòcrates per Andorra són tots maratonians i esquiadors de randonnée o el perquè, a les consultes dels metges, sempre hi ha revistes velles. En el nostre país s'hauria d'incloure un apartat que indiqués el perquè, a banda de les publicacions conservades en formol i naftalina, els metges sempre et reben una mitjana d'una hora més tard de la teva cita.

De totes les propostes, però, em quedo amb la dels científics de la universitat de Newcastle amb el seu estudi que constata científicament l'estupidesa masculina. Això és, la tendència dels homes, entre els quals m'incloc, a assumir riscos innecessaris i estúpids. Fa esment al terrorista que va enviar una carta bomba per correu sense posar prou segells i quan li van retornar la va obrir.

També hi ha la dels tres homes a Cambodja que estaven jugant en un bar, a una espècie de ruleta russa en què es bevien un xarrup i després li donaven una trepitjada a una vella mina antitanc que havien posat sota la taula. Els tres van volar pels aires amb la resta del bar. No he volgut continuar amb els exemples, no fos que sortís el d'algú que va decidir operar-se un dimarts 13 en un acte de suprema temeritat o d'inconsciència. El nom que rep la por del 13 es coneix com a triscaidecafòbia. Hi ha determinats avions sense fila 13, hotels sense habitació 13, i a Espanya ningú no té el document d'identitat número 13; li tocava a la infanta Cristina i li van donar el 14. No hi ha cap cotxe de la Fórmula 1 amb el 13 i l'expilot de motos Ángel Nieto, que mai no va pensar a establir la residència a Andorra, sempre diu que té 12+1 títols mundials. En canvi, el cantaor Miguel Poveda --que va néixer un dimarts 13-- no va dubtar a posar 13, com a títol del documental que recull la seva trajectòria artística.

Millor, però, no recordar que el creuer Costa Concòrdia va naufragar el 13 de gener, el mateix dia que m'operen, o que al Prestige, se li va obrir un dia 13, aquella via d'aigua que Rajoy, l'home que vindrà a redimir-nos dels nostres pecats el proper 8 de gener, va convertir en uns petits fils de plastilina. Al voltant del 13, es pot fer tota una tesi doctoral. Un dels principals trets d'Ivan Ivànovitx Niukhin, el personatge de Txèhkov a Sobre els danys del tabac és la superstició numerològica. A casa seva té 13 finestres i totes les seves filles van néixer un dia 13.

Jo, per si de cas, ja m'he apuntat a una neteja d'aura, que elimina les energies que ens frenen, uns harmonitzadors dels meus centres energètics, aigua vibracional, emissaris peliadans de la llum, un medalló AD-RAM, que promou l'harmonia entre el cos i la ment i un alliberament del pericardi --la membrana que envolta el cor--, que, segons el curandero, és l'enllaç entre l'ànima i el cos. Tocaré fusta, no passaré per sota d'una escala, m'aixecaré amb el peu dret, no deixaré unes tisores obertes mentre no les utilitzo, posaré l'escombra cap avall darrere la porta, em taparé la boca al badallar per evitar la contaminació de l'ànima, no obriré el paraigües dins de casa, creuaré els dits, em posaré roba groga i vermella la nit de cap d'Any –sense que em confonguin amb Ágata Ruiz de la Prada– col·locaré cactus a les finestres, tindré julivert i penjaré una ferradura a la porta, tot amb l'objectiu, abans d'entrar al quiròfan de sentir-me com Bill Gates consultant la llista dels més rics que publica la revista Forbes.

De fet va començar a programar ben aviat, amb 13 anys. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT