PUBLICITAT

Sense títol

ELISENDA VIVES
HISTORIADORA

Periodic
Foto:

No serveix de res intentar dominar-se, ni dissimular com si no anés amb nosaltres. No serveixen les tècniques per oblidar, ni fa gaire efecte allò de respirar profundament.

Ningú no pot discutir que els aniversaris de vegades són útils. És el cas del 70è aniversari de l'alliberament del camp d'Auschwitz, a la Segona Guerra Mundial. En aquest entorn, s'han publicat reportatges que han recollit informació, encara no del tot coneguda i difosa, i testimonis de com es va dur a la pràctica una idea inconcebible, la d'acabar amb tota la població jueva d'Europa. Liquidar una població? Això es podia pensar què passava a la protohistòria, en temps de tirans que havien de demostrar el seu poder des de la brutalitat executant i liquidant els enemics, i que també feien de magnànims, però en el segle XX? I en països d'una més que notable tradició cultural?

Explicacions economicistes, d'oportunitats conjunturals, la dominació, la idea d'una raça superior i d'altres inferiors, poden ajudar a intentar interpretar alguns perquès, però més sap, més costa de trobar-hi la racionalitat.

I és cert que, cadascun i sense excepció tenim de tot. Mesos després de les celebracions del centenari de la Primera Guerra Mundial, que van recordar la imprevisió política i la crueltat d'unes tecnologies per acabar amb l'adversari que anaven inventant, en els temes d'actualitat s'ha hagut de reprendre el de la guerra. S'han centrat, doncs, en la reconstrucció d'aquell projecte en què havien d'aplicar ciència i organització per trobar la màxima eficàcia en fer desaparèixer persones i cadàvers.

Està bé recordar-ho per mantenir referències del que no pot ser i de no oblidar la gravetat que porta l'engany des d'idees peregrines. Sobretot quan encara hi ha qui ha arribat a opinar que aquells camps d'extermini eren muntatges, negant-ne l'existència.

Sagnant segle XX, com tots, amb més recursos per ser-ho, però. Costa, però com a conclusió final sembla que és millor reconciliar-se amb la raça humana, però servant-ne la memòria. H

Historiadora



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT