PUBLICITAT

'Fetuas' en línia, una aposta a la xarxa

  • El 'mufti' va desaconsellar "imitar l'estil de les dones occidentals" encara que sigui per agradar el marit
JUDIT ROCAMORA

Els clergues del seminari islàmic indi de Deoband, el més influent del sud de l'Àsia, han trobat en internet una gran eina per propagar la seva interpretació de la sharia a través d'un enllaç de fetuas en línia on els fidels els consulten fins i tot els seus dubtes sexuals. Des del seu llançament al 2007, l'enllaç de la pàgina web del seminari Darul Uloom de Deoband, l'escola més influent d'interpretació de l'islam sunita majoritari en la regió, ha acumulat més de 11.370 consultes i les seves respostes en anglès i urdu, però només una de recent que limita el dret al treball de la dona ha aixecat polseguera a l'Índia.

"És il.legal que una dona musulmana treballi per al Govern o institucions privades on homes i dones treballen junts i les dones han de parlar amb els homes amb franquesa i sense vel", va respondre el mufti a una consulta. La interpretació va aixecar protestes d'activistes índies. El vicecanceller del seminari, el maulanaAbdul Khalique, va negar que les dones no poguessin treballar. "Si una dona treballa per necessitat, mantenint els principis de l'islam, i si duu vel i no es comunica amb altres homes (no familiars propers), està bé que treballi", va comentar el clergue.

Khalique va insistir que, més que fetuas (decrets islàmics), les respostes del mufti virtual són "solucions a problemes personals d'acord amb l'Alcorà" i la sharia (llei islàmica). "No és que no tinguem cap treball i ens passem el dia traient fetuas", va dir, molest. "¡Si tanquen una porta, almenys haurien d'obrir altra! Només emetre fetua després de fetua, no és cap solució", va comentar la presidenta del Comitè del Dret de Família de la Dones Musulmanes de l'Índia, Shaista Ambar.

Perquè "depèn de les circumstàncies. Si hi ha una dona pobra i a sobre òrfena, vídua o divorciada, és clar que haurà de sortir a guanyar-se la vida", va matisar. L'escola de Deoband, centre de l'ortodòxia sunita del sud de l'Àsia obert al segle XIX a Uttar (nord indi), ja va ser tema de conversa en el passat per aprovar noces celebrades per internet i divorcis a través de SMS (missatges de text per telèfon mòbil). L'enllaç de fetuas en línia dóna resposta a dubtes de tot tipus, des del dret de l'home a la poligàmia i com determinar la fidelitat d'una dona, fins a consultes sobre alimentació, sexe, vestimenta i estètica.

"Una dona no pot fer-se la cera des del llombrígol fins als genolls, encara que l'hi faci altra dona", diu una de les respostes. "És il.legal i pecat que una dona es talli els cabells (...) Però se'l pot tenyir amb altres colors tret del negre", va comentar en una altra ocasió el mufti, que va desaconsellar "imitar l'estil de les dones occidentals" encara que sigui per agradar el marit. "Un es pot pentinar diàriament si és necessari, però no és desitjable posar tanta atenció a això", va suggerir en una altra. A una petició de permís per prendre una popular beguda energètica, el mufti va admetre desconèixer els seus ingredients, va recomanar una investigació i va dir que no hi ha res dolent en beure una mica "si no conté agents impurs i no intoxica".

UNA DONA
va preguntar si podia posar-se joies d'or als peus, una mica comú entre les hindús, i va rebre com resposta que sí, sempre que "no se semblin als anells que usen les dones no musulmanes". A un estudiant d'enginyeria de la secta sunita que va preguntar sobre la seva amistat amb un company xiíta, el mufti li va recordar que "un musulmà no ha de tenir ni relacions properes ni menjar o beure amb ells" i que "no ha de saludar-lo, però sí pot respondre a la salutació".

Molts dubtes acumulats en l'enllaç pertoquen a les pràctiques sexuals permeses per als fidels sunites. El mufti en línia va recordar a més d'un que la masturbació està prohibida. "Però si succeeix, no deixis de fer tauba (penediment) i istighfar (demanar perdó a Al.là) genuïns". "No és legal beure la llet d'una dona després del part, sinó que està prohibit i és pecat. No hi ha manera d'expiar-lo", va dir. En respostes com aquestes, la institució mostra la seva cara menys ortodoxa i pràctica, com quan considera "innecessari" divorciar-se d'una dona després de descobrir que no va arribar verge al matrimoni si se'n penedeix.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT